-
Adil Ocak
ADİL OCAK: (Ressam) Trabzon, 1951 doğumlu. 1977 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitirdi… İlk kişisel sergisini 1986 yılında Ankara’da açtı. Doğaya düşkünlüğü ile bilinen bir ressamdır ve ağırlıklı olarak bahçe resimleri, özellikle de çay bahçesi resimleri yapar. Resimlerinde “var olanın değil de ona göre var olması gerekenin peşine takılıyor.” Örneğin doğadaki ağaçları soyutlayıp kendine göre biçimlendirirken, değişken olan tüm objeleri bir geometrik formun görünüşü gibi yuvarlak bir biçim olarak algılıyor ve tuvallerine de öyle yansıtıyor. Dolayısıyla bu objeleri doğadaki bir senfoni orkestrasının farklı birer enstrümanı olarak kullanmış oluyor. Çalışmalarında ayrıca bir noktadan lokal bir ışıkla yüreğindeki mutluluk ışığını tuvaline aktarıyor. Resimlerinde doğaya ve yaşama ilişkin olan her şey saf bir içtenlik doğrultusunda işlemektedir. BRHD (Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği) üyesidir.
-
Adnan TuraniADNAN TURANÎ: (Ressam-Sanat Tarihçisi-Eğitimci) İstanbul, 1925 doğumlu. 1941-44 yıllarında İstanbul İlköğretmen Okulu’nda okudu. Ardından girdiği Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi (1948). 1953 yılında Almanya’nın Münih, Stuttgart ve Hamburg Güzel Sanatlar akademilerinde çalışma olanağı bularak lisans ve uzmanlık öğrenimi gördü. 1959’da yurda döndüğünde Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’de atölye öğretmenliğine başladı. 1970'de Hacettepe Üniversitesi Edebiyat ve Güzel Sanatlar fakültelerinde de dersler verdi. 1972-73 yıllarında, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü’nde doktora yaptı. 1978’de doçent oldu ve 1986 yılına kadar HÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyeliği yaptı. 1986-87 yılarında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı oldu ve 1990’da emekliye ayrıldı. Alanıyla ilgili kitapları olan Turanî, 1990’dan itibaren çalışmalarını Ankara’da sürdürmektedir.
-
Ahmet Yeşil
AHMAT YEŞİL: (Ressam) Mersin, 1954 doğumlu. İlk ve ortaöğrenimini doğduğu ilde yaptı. 1972 yılında bir rahatsızlık sonucunda yürüme yeteneğini kaybetti. Ressam Nuri Abaç ile İlhan Çevik’in yönlendirmeleriyle resim yapmaya yöneldi ve resim eğitimini aynı hocalardan aldı. Kısa sürede kendi sanatsal çizgisini yakalayan sanatçı, resim yapmayı bir yaşam biçimi olarak seçti ve bütün zamanını resim yapmaya ayırdı. Çalışmalarını Mersin’deki özel atölyesinde sürdüren sanatçı, çeşitli illerde karma ve yarışmalı sergilere katıldı. İlk kişisel sergisini 1979 yılında Mersin Güzel Sanatlar Galerisi’nde açarak çeşitli illerde kişisel sergiler açmayı sürdürdü. Bu arada, yaşadığı kent Mersin’e duyduğu özel ilgi ve sevgi ile 1988 yılında “Mersin Eski Evleri” adlı bir dizi çalışma yaptı.
-
Alaattin Yavaşca
-
Ali Poyrazoğlu
-
Ali Raşit Karakılıç
-
Aslan Başpınar
-
Ataç Elalmış
ATAÇ ELALMIŞ: (Diş Hekimi-Ressam) İstanbul, 1946 doğumlu. 1968 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitirdi. Resim çalışmalarına 1770 yılında başladı. Hitit’lerden günümüze, Anadolu’daki tüm kültür birikimini taşıyan bir coşkuyla resim resimler yaptı. Görünenin derininde, maya olarak bu birikimden yararlandığını duyumsuyorsunuz. Ancak, yalın bir stil benimsemiş olan Elalmış, rengi inkâr etmeden, biçimi esas alıyor. Beyazın tonlarından yola çıkarak, renklerin değerini yumuşak ve rahatlatıcı bir tavırla sergiliyor. Onun sanatındaki ayırdedici özellik, beyazın çeşitlemeleriyle biçime ulaşması. Çok sayıda karma sergiye katılan sanatçı Ankara, İstanbul, Mersin ve Berlin’de çok sayıda kişisel sergi açtı. Çalışmalarını çoğunlukla Ankara’da sürdürdü.
-
Ayten Gökçer
Tiyatro ve sinema oyuncusu. Ankara, 26 Ocak 1940 doğumlu. Asıl adı Ayten Kaçmaz olup, 1964 yılında ünlü tiyatrocu Cüneyt Gökçer’le evlendikten sonra “Gökçer” soyadını aldı. Çocukluğu Ankara’da geçti. İki yaşındayken annesi ile babası ayrılmıştı. Annesi başkasıyla evlenince, babası da yeniden ilk eşi ile tekrar evlenmiş ve Ayten ile kardeşleri bu ailede büyümüştü.
Ayten Gökçer, 1952 yılında Ankara Devlet Konservatuarı’nın bale bölümüne başlamış,beş yıl sonra da Muhsin Ertuğrul’un önerisi ile Ankara Devlet Tiyatroları Çocuk Tiyatrosu Bölümü’nde görev aldı. 1958 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu’nun sanatçı kadrosuna katıldı.1965 yılında yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı ve zamanın ünlü sinema oyuncuları ve Galatasaray’ın efsane futbolcusu gol kralı Metin Oktay’la başrolünü paylaştığı “Taçsız Kral” filmiyle sinema oyunculuğuna başladı, ama sinemadan daha çok tiyatroya önem verdi. “Yedi Kocalı Hürmüz” adlı müzikalde Hürmüz rolü ile başrolde oynadı… 1988 yılında Devlet Sanatçısı olan Ayten Gökçer, pek çok ödül kazanmıştı.
-
Bayram Gümüş
-
Bedri BaykamBEDRİ BAYKAM: (Ressam-Yazar) Ankara, 1957 doğumlu. Eski CHP milletvekili Dr. Suphi Baykam ile Y. Mimar Mühendis Mutahhar Baykam’ın oğludur. İki yaşında resim yapmaya başladı; altı yaşında Ankara, Bern ve Cenevre’de ilk resimlerini sergiledi. Ortaöğrenimini İstanbul Fransız Lisesi’nde yaptı. 1975 yılında Paris’e gitti; Sorbonne Üniversitesi’nde işletme ve ekonomi öğrenimi gördü, aynı yerde yüksek lisans yaptı. Paris’te, L’Actorat adlı özel okulda da aktörlük öğrenimi gördü. Ayrıca profesyonel anlamda tenis oynadı. 1980-84’te ABD California College of Arts and Crafts’de resim ve sinema öğrenimi gördü.Yeni-Dışavurumculuk akımının öncülerinden olan Baykam, 1987’de atölyesini İstanbul’a taşıdı ve bugüne kadar yurtiçinde ve yurtdışında yüz kadar sergi açtı. Birçok kısa metrajlı film ile video filmleri çekti, kısa ve uzun metrajlı filmlerde aktörlük yaptı. Birçok televizyon kanalına yorumcu olarak çıktı. 1995’te CHP Parti Meclisi Üyeliğine seçildi. Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı, ayrıca yayınlanmış 23 kitabı bulunmakta ve dünyada hakkında birçok yayın yapıldı. 2011 yılında Kars’taki İnsanlık Anıtı’na yürüyüş düzenlemek amacıyla dostlarıyla bir araya gelen Bedri Baykam, toplantı çıkışında bıçaklanmıştı.
-
Berhan Şimşek
-
Bingür Sönmez
-
Bubi
-
Bünyamin BalamirBÜNYAMİN BALAMİR: (Ressam-Eğitimci) Çorum, 1953 doğumlu. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü 1978 yılında bitirdi ve 1985 yılında yüksek lisans çalışmasını tamamladı. 1987 yılında Gazi Üniversitesi’nden yeterlilik diploması aldı. Yurtiçinde ve yurtdışında elliye yakın kişisel sergi açtı, çok sayıda karma sergiye katıldı ve çeşitli yarışmalarda ödüller aldı. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyeliğinden 2005 yılında emekliye ayrıldı.Ressam Bünyamin Balamir; resimlerini inşa-doğa-yaşam üçgeninde nesne-mekân ilişkileri ile ışık ve rengin arandığı soyut ile somut arası fantastik yolculuklar olarak tanımlamaktadır… Şiir ve desenlerinden oluşan iki kitabı ile çok sayıda makalesi, eleştirisi ve bildirisi yayımlandı.
-
Canan Bayraktar
-
Canan Töreli(Ressam)Ankara doğumlu. Kimya mühendisliği öğrenimi gördü ve iş yaşamını mesleği ile ilgili çalışmalar yaparak sürdürdü. Resim çalışmalarına 1997’de başladı. Cebrail Ötgüt’ten temel resim dersleri aldı. Esat Arpacı, Bünyamin Balamir, Himmet Gümrah, Tunç Tanışık gibi hocalar da desen ve yağlıboya çalıştı. Resim çalışmalarını 2005 yılından beri Kum Sanat’ta Cezmi Orhan’la sürdürüyor.Kişisel sergiler açan ve karma sergilere de katılmış olan Canan Töreli, 2003 yılında başladığı heykel çalışmalarını Asgar Çakmakçı ile, teori ve renk bilgisi çalışmalarını ise Prof. Zafer Gençaydın’la sürdürüyor… Ankara Kadın Ressamlar Derneği üyesi, Kadınlar Derneği kurucusu ve yönetim kurulu üyesidir.
-
Cavidan Ertegün
-
Celal BinzetCELAL BİNZET: (Ressam) Adıyaman, 1949 doğumlu.1971 yılında GEE Resim-İş Bölümünü bitirdi ve 1983 yılında da yüksek lisans programını tamamladı. 1988’de, Gazi Üniversitesi’nde lisans tamamladı. Film-Radyo-Televizyon Eğitim Merkezi’nde çalıştı. İlk kişisel sergisini 1986’da, Ankara’da (Türk-İngiliz Kültür Derneği) açtı. Grafik ve karikatür çalışmalarıyla karma sergilerde yer aldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde çağdaş sanat sorunları üzerine yazılar yazdı. Çeşitli resmi kurumlar ile çok sayıda özel koleksiyonda ve yurt dışında eserleri bulunmaktadır.Celal Binzet, kendini “doğanın sessiz bir gözlemcisi” olarak tanımladı. Manzarayı yeğlediği çalışmalarında lekeci bir biçemi benimsedi. Rengin değişik değerleri ve etkilerini manzaralara taşıyarak, onlara, renk simgeciliğine dayalı mistik anlamlar kattı.Binzet; Sanat Eleştirmenleri Derneği, BRHD (Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği) üyesi, ÇAĞSAV (Çağdaş Sanatlar Vakfı) kurucu üyesidir. Çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdürmektedir.
-
Cem Yılmaz
-
Cemil ErenCEMİL EREN: (Ressam, Seramik-Vitray sanatçısı) Çorum / Merzifon, 1927 doğumlu. Merzifon Cumhuriyet ve İrfan ilkokullarında okudu. 1939 yılında Erzincan Askeri Ortaokulu’nda okurken büyük Erzincan depremi nedeniyle öğrenimine Konya Askeri Lisesi’nde devam etti. Okulda müzikle ilgilenen Eren, enstrüman olarak kemanı seçti. Ortaöğrenimini aynı askeri okulda bitirdi. 1946 yılında Kara Harp Okulu’na girdi.Askeri lisedeki öğretmeni Şemsi Arel’le resim çalışmalarına başlayan sanatçı, müzik çalışmalarını da Maide Arel ile sürdürdü. Şemsi beyin yönlendirmesi ile heykel yapmaya da başladı. Resim öğretmeni Ali Rıza Bayazıt’ın yönlendirmesiyle de resim ve müzik kurslarına katıldı. Eşref Üren’le tanışması, sanatçının tamamen resme yönelmesine yol açtı… 1952 yılında Devlet Tiyatroları’nda dekoratör yardımcı olarak işe başladı. 1964 yılında Seramik çalışmaya başladı. Birçok kurum için seramik ve vitray panolar yaptı. Yurtiçinde ve yurtdışı olmak üzere 70’in üzerinde sergi açtı.
-
Cevdet BaturCEVDET BATUR: (Ressam) Ankara, 1930 doğumlu. Tam adı Ahmet Cevdet Batur’dur. İlköğrenimine Ankara’da başladı. Resimle ilk tanışması Kurtuluş Ortaokulu’nda iken oldu ve o yıllarda Eşref Üren, Halk Evleri’nde kendine resim dersleri verdi. 1947’de İstanbul Eğitim Enstitüsü Resim-Müzik Semineri’ne seçildi. 1953’te Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. Öğretmenliğe atandıktan kısa bir süre sonra askere çağrıldı. Ankara’daki pek çok ortaokul ve lisede öğretmenlik yaptı. 1960 yılında Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nde çalıştı, 1995 yılında buradan emekli oldu.Eserlerinde hâkim olan renk coşkusunun yanı sıra, insan da önemli bir faktördür. Resimlerinde ana tema olarak doğayı ele alan Batur, yurtiçinde ve dışında birçok kişisel sergi açtı. İtalya, Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD’de inceleme gezileri yaptı. Pek çok yabancı ve yerli koleksiyonda ve müzede eserleri vardır. Emekli olduktan sonra çalışmalarını Ankara’da kendi atölyesinde sürdürdü.
-
Çiğdem Güllü
-
Devrim ErbilDEVRİM ERBİL: (Ressam-Öğretim üyesi) Uşak, 1937 doğumlu. İlköğrenimini Balıkesir Gazi İlkokulu’nda, ortaöğrenimini yine Balıkesir Lisesi’nde yaptı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Resim Bölümü’nü 1959 yılında bitirdi. Aynı yıl arkadaşlarıyla “Soyutçu 7’ler” grubunu kurdu. 1962’de Akademi’ye asistan olarak girdi. Yine bir kısım arkadaşı ile 1963 yılında “Mavi Grup”u kurduktan sonra İspanya Hükümeti’nin bursuyla gittiği Madrid ve Barcelona’da başladığı sanat araştırmalarını Paris ve Londra’da sürdürdü. 1970 yılında doçent, 1981 yılında profesör oldu.Erbil, Türkiye Çağdaş Ressamlar Derneği ile Görsel Sanatçılar Derneği Başkanlığı ve İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğü (1979-1982) de yaptı. 1985’ten itibaren üç yıl Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanlığı, ardından Yıldız Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanlığı (1988-90), Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcılığı yaptı. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçildi ve 2004 yılında emekli oldu. Sonra Doğuş Üniversitesi’nde dekanı olarak görev aldı. Ayrıca İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesidir.
-
Durmuş Ali AkçaDURMUŞ ALİ AKÇA: (Ressam-Heykeltıraş) Ankara, 1958 doğumlu. 1982 yılında Gazi Üniversitesi Yüksek Öğretmen Okulu Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. Otuz kadar kişisel sergi açan sanatçı; çok sayıda karma ve grup sergilerine de katılmıştır. “Çalışmalarımda; kardeşliğin, dostluğun, barış ve tüm güzelliklerin mesajını arıyorum. Koşan, sanki bir boşluğa fırlatılmış gibi uçan, savrulan, gözlerinize bakan atlarla yitirilen değerleri, özlemleri, geleceğe yönelik beklentileri, umutları, özgürlük tutkusunu, bireyin hüzünlerini ve mutluluklarını vermeye çalışıyorum.” diyor. Ankara’da yaşayan sanatçı; figüratif resimlerinde barış, özgürlük ve sevgi temasını işlemektedir. Heykel çalışmaları da bulunan ve BRHD (Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği) üyesi olan sanatçının çeşitli koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
-
Edip Akbayram(Müzisyen)29 Aralık 1950, Gaziantep doğumlu. Henüz dokuz aylıkken çocuk felcine yakalanarak sakat kaldı. Müziğe olan tutkusu da çocukluk yıllarında başladı. Yine çocuk denecek yaşlarda bir orkestra kurdu ve amatör olarak bir düğün salonunda çalıştı. İlk plağı “Kendim Ettim Kendim Buldum”u lise öğrenciliği yıllarında yaptı. Gaziantep’ten sonra, kurduğu orkestrayla profesyonel olarak Adana’da bir gazinoda çalışmaya başladı.Edip Akbayram, liseyi bitirdiği 1968’de İstanbul’a gitti ve Diş Hekimliği Fakültesi’ne girdi, ancak müzik ağır bastı ve bu meslekten vazgeçerek kendini tümüyle müziğe verdi. 1971’de Altın Mikrofon Yarışması’nda ilk bestesi “Kükredi Çimenler” ile birinci oldu. 1974’te Dostlar Orkestrası’nı kurdu ve Anadolu pop müziğinin önde gelenlerinden biri oldu. Çıkardığı plaklar ve çeşitli kurumlardan 125 kadar ödül aldı ve ünü yurt çapında yayıldı.Akbayram için 1980’li yıllar zor geçti, TRT'de çalınması yasaklandı; ama 1990’larda “Türküler Yanmaz” albümüyle yeni bir çıkış yaptı. Müziğinde geniş halk kitlelerinin yaşamı ve sorunları olsun istedi ve bunu başardı da. Ancak sivri, ucuz kahramanlıklardan da uzak durmaya çalıştı; inançlarımdan, düşüncelerinden, politikasından ödün vermedi.
-
Ekrem Kahraman
Ressam, şair ve yazar. Mersin / Tarsus, 1948 doğumlu. İstanbul Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü bitirdi (1971). Çeşitli ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yaptı. 1989yılında da öğretmenlikten ayrılarak serbest sanatçı yaşamını seçti. Plastik sanatlar alanında yazdığı teorik yazıları “Sanat Çevresi”, “Türkiye’de Sanat”, “Genç Sanat”, “Çekirdek Sanat”, “CEY Sanat”, “rh+ Sanart” ve “Artist” gibi sanat dergilerinde yayımlandı. 2007 yılında “Sanatçının Atölyesi” dergisini yayımlamaya başladı. Yayımlanmış dört şiir kitabının (“Sessiz Bir Aşkı Dillendirmek”, “Rıhtım ve Ihlamur”, “Fısıltılar ve Çığlıklar”, “Aşk Olsun Hayat”) yanında; “Aşk Olsun Hayat” adlı bir toplu şiirler kitabı ile bir seçme şiirler kitabı yayımlandı. Ayrıca sanat ve sanatçılar üzerine deneme yazılarının yer aldığı bir kitabı da bulunuyor.
Ekrem Kahraman, yurtiçinde ve yurtdışında 80’nin üzerinde kişisel sergi açtı; çok sayıda karma ve grup sergilerine katıldı, ulusal ve uluslararası fuarlarda yer aldı. 16 ödül kazandı. Sanatı hakkında birçok kitap, katalog ve broşür yayımlandı. Sanatıyla ilgili iki belgesel film çekildi. Çok sayıda ulusal ve uluslararası koleksiyonlarda resimleri bulunan sanatçı İstanbul’da yaşıyor.
-
Elvan Sungur
-
Eren Aysan
-
Ergin İnan
-
Etem ÇalışkanETEM ÇALIŞKAN: (Gazeteci-Ressam-Hattat) Mersin / Tarsus / Göçük Köyü, 1928 doğumlu. İlköğrenimi ile ortaöğrenimini Mersin’de tamamladı. Yükseköğrenimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Afis Bölümü’nde yaptı. Prof. Sabri Berkel’den desen, Prof. Emin Barin’dan yazı, Prof. Namık Bayık’tan afiş ve grafik dersleri aldı. Anıtkabir’deki yazıtların hazırlanmasında Prof. Barın’a yardımcılık yaptı… Etem Çalışkan, gazeteciliğe 1954 yılında Yeni Sabah gazetesinde ressam-kaligraf sanatçısı olarak başladı. Daha sonra Zafer, Öncü, Dünya, Akşam, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Kitap kapakları ve çeşitli afişler yaptı. Ünlülerin büyük boy resimlerini çalıştı, Atatürk’ün 100.doğum yılı afişlerini yaptı. Yapıtları çeşitli karma sergilerde yer aldı ve kişisel resim sergileri açtı.
-
Fadime Baltacıoğlu
-
Fatma TülinFATMA TÜLİN: (Ressam) İstanbul, 1949 doğumlu. Şair ve yazar Enis Batur’un eşidir. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nden sonra Boğaziçi Üniversitesi Dilbilim Bölümü’nü bitirdi (1976). Resim çalışmalarına 1971 yılında başladı. Bir süre de Bedri Rahmi Eyuboğlu’nun atölyesi-ne devam ettikten sonra 1972’de burslu olarak İn¬giltere’de Glamorgan Yaz Okulu’na katıldı ve Lond¬ra’da çalıştı. İlk kişisel sergisini 1975’te İstanbul’da açtı. 1977 İskenderiye Bienali’ne katıldı. 1974 Devlet Resim ve Heykel Sergisi Başarı Ödülü sahibidir.Fatmaz Tülin resimlerinde; gözlemledi¬ği nesneleri somut öğelerle vermekle birlikte, imgeleri çağrışımlara açık olduğu için so¬mut öğelerin soyutlamaları gibidir. Nesneyi büyük bir boşluk içinde, yalın bir anlatım diliyle işleyen sanatçı 1970’lerde genellikle turp, soğan, elma, kavun ya da kestane gibi sebze ve mey¬veleri büyüteçle büyütülmüş gibi betimlemişse de, 1980’lerde; baş, boyun, dirsek ve bunun gibi insan uzuvlarını9 aynı bağlamda büyüterek ve çağrışımlara açık biçimde soyutlayarak duyumsal çıplaklar yarattı. 1980-82 yılları arasında portre çalışmalarına yöneldi…
-
Fazıl Say
-
Ferhan Şensoy(Tiyatro, sinema, televizyon oyuncusu ve yazar)26 Şubat 1951, Samsun / Çarşamba doğumlu. Bir süre Galatasaray Lisesi’nde okudu, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’ni bitirdi. İlk öykü ve şiirleri “Yeni Ufuklar” ile “Soyut” dergilerinde 1969 yılında yayımlanmaya başladı. Yazdığı skeçler de 1970 yılında Devekuşu Kabare’de oynanmaya başladı. Profesyonel oyunculuğa 1971 yılında Grup Oyuncuları’n çatısı altında başladı.1972-75 yıllarında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimi ile birlikte tiyatro çalışmalarına devam etti, Montreal’de bir oyunun yönetmenliğini yaptı, bir müzikalde rol aldı ve aynı yıl Türkiye’ye döndü.Ferhan Şensoy, Türkiye’ye döndükten sonra çok sayıda oyun yazdı, yönetti ve birçok oyunda rol aldı. 1976’da TRT ile Devekuşu Kabare Tiyatrosu’na skeçler yazdı. 1978’de, ilk kitabı “Kazancı Yokuşu” yayımlandı. Yine 1978'de, yazdığı “Bizim Sınıf” adlı televizyon dizisi ikinci bölümden sonra öğretmenlerin manevi şahsiyatını tezyif ettiği gerekçesiyle yasaklandı. Günümüzde yapılmakta olan stand-up tarzının esin kaynağı olan tek kişilik oyunu “Ferhangi Şeyler”, en çok bilinen oyunudur.Şensoy, Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusudur. “Ortaoyuncuları Kavuğu”nu Münir Özkul’dan devralmıştır. Montreal’de “Ce Fou De Gogol” adlı oyunuyla 1975’te En İyi Yabancı Yazar ödülünü aldı.
-
Feyha Özsoy
Ressam. 1932 doğumlu. İlk resim çalışmalarını, Lütfü Günay’ın öğrencisi olarak, Türk – Amerikan Kültür Derneği Resim Atölyesi’nde sekiz yıl sürdürdü. 1977 yılından itibaren biri Hollanda’nın Lahey kentinde olmak üzere yirmi iki kişisel sergi açtı ve karma sergilere katıldı.
Feyha Özsoy, 1992 yılında Kültür Bakanlığı ile Ordu İli Valiliği’nce düzenlenen yurt geneline açık 3. Resim Yarışması’nda Birincilik Ödülü’nü aldı. 1979’dan itibaren sanatçının yapıtları, resim yarışmalarında 31 kez sergilenmeye değer görüldü. Sanatçının 1998’de Slovak Cumhuriyeti’nin başkenti Bratislava’da Çöağdaş Türk Kadınları Resim Sergisi’nde 12 tablosu sergilendi.
Özsoy’un Hollanda, İsveç, Fransa, Belçika, Almanya, İngiltere, İsviçre, Kanada, Suudi Arabistan ve Slovak Cumhuriyeti’nde çok sayıda yapıtları bulunmaktadır. Feyha Özsoy ayrıca BRHD (Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği) üyesidir.
-
Fikret Hakan
-
Filiz Akın
-
Filiz Ural
-
Gencay KasapçıGENÇAY KASAPÇI: (Ressam) Ankara, 9 Mart 1933 doğumlu. Bulgaristan göçmeni bir ailenin kızıdır. İstanbul / Kuzguncuk Marko Paşa İlkokulu (1944)’nu, Üsküdar Fıstık Ağacı Ortaokulu (1947)’nu, İstanbul Kız Lisesi (1950)’ni bitirerek Devlet Güzel SanatlarAkademisi’ne girdi ve 1954 yılında buradan mezun oldu. 1959 yılında İtalyan Hükümeti’nin bursuyla Floransa’ya gitti, Prof. Collacichi ile fresk ve mozaik çalıştı. Sonra Roma’ya yerleşti ve burada kendi atölyesini kurdu. 1961’de Uluslararası Premio Gubbio Desen Yarışması’nda Birincilik Ödülü aldı. 1966-76 yılları arasında değişik kurumlara seramik ve mozaikten oluşan büyük duvar resimleri yaptı. 1976-83 yıllarında Ankara Vakko Sanat Galerisi’nin yöneticiliğini yaptı. 1983’te Mine Özman ile Mi-Ge Sanat Galerisi’ni kurdu. 1994-2000 yıllarında İstanbul’da Galeri Replika’nın sanat danışmanlığını üstlendi. Daha sonra çalışmalarını Mersin’deki atölyesinde sürdürdü.
-
Genco Erkal(Tiyatro oyuncusu ve yönetmeni)28 Mart 1938, İstanbul doğumlu. Robert Kolej’den sonra İÜ Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. 1959 yılından başlayarak Türkiye’nin önemli özel tiyatro topluluklarında oyuncu ve yönetmen olarak çalıştı, 1969 yılında, bugün de sanat yönetmeni olduğu Dostlar Tiyatrosu’nu kurdu. Burada çok sayıda yerli oyun yazarının oyunu ile roman, öykü ve şiirlerden tiyatroya uyarladığı oyunu yönetti, ayrıca oyunlar çevirdi.Erkal, önemli uluslararası film festivallerinde gösterilen ve birçok ödül kazanan filmdensonra, TRT Televizyonu için Haldun Taner’in ünlü müzikli “Keşanlı Ali Destanı”nı yönetti ve oynadı. 1993-98 yılları arasında, Paris’te üç Fransız yapımında rol aldı. 2008 yılında yazıp yönettiği “Sivas’93” adlı belgesel tiyatro oyunu, Türkiye ve Avrupa genelinde oynandı. Bu oyun Pertevniyal Lisesi tarafından 2008 yılının en iyi tiyatro oyunu seçildi. 2010 yılında vizyona giren ve Çağan Irmak’ın senaryosunu yazıp yönettiği “Prensesin Uykusu” filminde başrolde oynadı. Fazıl Say’ın “Nâzım” adlı yapıtlarını anlatıcı olarak seslendirdi. Nâzım Hikmet’in şiirlerini birçok kez sahnede seslendirdi.Genco Erkal, birçok kez “yılın en iyi erkek oyuncusu”, “en iyi tiyatro yönetmeni” seçildi, yaşam boyu başarı ödülleri kazandı, Antalya Film Festivali’nde iki kez “Altın Portakal Ödülü”nü aldı.
-
Göksel Arsoy
-
Gülseren Sönmez
-
Gülsün Karamustafa
-
Gültekin Serbest
-
Gürer Aykal
-
Habip Aydoğdu
Ressam. Konya,1952 doğumlu. İlköğreniminin ardından girdiği İvriz İlköğretmen Okul’'nda yatılı okudu. Ders notları ortalamasının yüksek oluşuna koşut olarak resme de olan yeteneğinedeniyle 1967 yılında İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu resim seminerine girdi. 1970 yılında burayı bitiren Aydoğdu, öğretmenlik yapmayarak aynı yıl girdiği Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Dekoratif Resim Bölümü (Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)’ni bitirip askerliğini tamamladıktan sonra, 1987 yılına kadar TRT’de grafiker olarak çalıştı. TRT-2’de yayınlanan ve televizyonların en uzun soluklu kültür-sanat programlarından biri olan “Akşama Doğru” programında dekor olarak kullanılmak üzere altı panodan oluşan spontane bir çalışma yaptı.
Habip Aydoğdu ilk kişisel sergisini 1976 yılında Or-An Sanat Galerisi’de açmıştı. 30. sanat yılındayaptığı konuşmada; “…her resimde elde ettiğim tadı bir sonrakinin alt malzemesi olarak kullanıyorum.”diyen sanatçının kendisiyle özdeşleştirilen “Habip Kırmızısı” ile ilgili olarak da şunu söylüyor: “ Askeriyede ıstampa mürekkebi adı verilen bir mürekkep vardır. Kırmızı renklidir ve mühür basmak için kullanılır. Elimde bir tek o mürekkep olduğu için resimlerimde onu kullandım..”Sanatçı resim çalışmalarına halen Ankara Batıkent’teki atölyesinde sürdürmektedir.
-
Halit Akçatepe
-
Hamiye ÇolakoğluHAMİYE ÇOLAKOĞLU: (Ressam-Seramik sanatçısı) Trabzon / Sürmene., 1933 doğumlu. 1959-63 yıllarında İtalya’da Floransa Devlet Seramik Sanat Okulu’nda teknoloji ve yüksek pişirme eğitimi gördü, Perugia Üniversitesi’nde Sanat Tarihi ve İtalyan Edebiyatı kurslarına katıldı. 1965 yılında yurda döndükten sonra kendi seramik atölyesini açtı. 1983’te Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nü kurdu ve Prof. Dr. Çolakoğlu burada uzun yıllar ders verdi. Yurtiçinde ve yurtdışında on adetten fazla büyük duvar çalışması yaptı, çok sayıda karma sergiye katıldı, yine on adetten çok kişisel sergi açtı.Amerika Seramikçiler Derneği üyesi olan Çolakoğlu’nun aldığı kimi ödüller şunlardır: 1961 II Giornale D’İtalya Uluslararası Resim Yarışması Gümüş Madalya ve Diploması, 1963 Washington Uluslararası Seramik Sergisi En İyi Seramikçi Kritiği, 1965 İsrail / Bat-Yam Belediyesi Onur Madalyası, 1974 Uluslararası Kadın Kültür-Sanat Federasyonu Türk Grubu Dünya Büyük Ödülü, 1982 Devlet Resim Heykel Sergisi Başarı Ödülü, 1982 İş Bankası Büyük Ödülü, 1995 Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Özel Ödülü ve 1998 Devlet Sanatçısı Ödülü.
-
Hanefi Yeter
-
Hasan PekmezciHASAN PEKMEZCİ: (Ressam-Eğitimci) Konya / Beyşehir / Üzümlü, 1945 doğumlu. Ressan Şükran Pekmezci’nin eşidir. 1958’de ilkokulu bitirdikten sonra İvriz İlköğretmen Okulu’na girdi. Buradan İstanbul Çapa Öğretmen Okulu Resim Semineri’ne gönderildi ve burayı 1965 yılında birincilikle bitirdi. Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nde okutken sanatın günübirlik bir eğlence işi olmadığını, sanatın insan yaşamını sarıp sarmalayan bir insanî etkinlik olduğunu özümsedi. Ayrıca öğretmenliğin önemine inanarak, 1968 yılında Arifiye İlköğretmen Okulu’na atandı ve burada öğretmen ve yönetici olarak yedi yıl çalıştı… 1967 yılından itibaren çocuk resimleri üzerinde özel aştırmalar ve çalışmalar yaptı. 1987’de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyeliğine atandı, burada baskı resim atölyelerini kurdu. Aynı yıl doçent, 1995 yılında profesör oldu. Pekmezci, bugüne dek kırk kadar kişisel sergi açtı, ulusal ve uluslararası birçok ödülün sahibi oldu.
-
Hikmet ÇetinkayaHİKMET ÇATİNKAYA: (Ressam) Konya / Hasanşeyh, 1958 doğumlu. Örtaöğrenimini Denizli’de tamamladı. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümünü bitirdi (1982). Resim eğitimi yöntemleri konusunda yurtdışında araştırmalarda bulunarak, kendi adını taşıyan resim atölyesini ve daha sonra Çetinkaya Sanat Galerisi ile Galeri Hera’yı kurdu. Kimi devlet dairelerinde resim atölyesi kurulmasına öncülük yaptı, oralarda resim dersleri verdi ve sanat danışmanlığı yaptı.Çetinkeye, 2001 yılında davetli olarak İsveç Stockholm Uluslararası Dünya Sanat Fuarın’a katıldı. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok sanat fuarı etkinliğine katıldı. Ulusal ve uluslararası yetmiş kadar kişisel sergi açtı, 500’den fazla karma sergi etkinliğe katıldı. Resim çalışmalarını beş yıl 2002 yılında Paris’te açtığı resim atölyesinde sürdürdü… Türkiye’de zaman zaman televizyon ekranından resim dersleri verdi. Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği üyesidir. Rotary Klübü tarafından 2006-07 döneminde kendisine yılın meslek başarı ödülü verildi.
-
Hülya Koçyiğit
-
Hüsamettin KoçanHÜSAMETTİN KOÇAN: (Ressam-Öğretim üyesi) Bayburt, 1946 doğumlu. Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Resim Bölümü’nü bitirdi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1997-2005 yılları arasında bu fakültenin dekanlığını da üstlendi…Prof. Koçan, Uluslararası Plastik Sanatçılar Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı ve 1990-95 yıllarında derneği yönetti. 1991’de İstanbul Sanat Fuarı’nı kurdu. Aynı yıl II. Asya-Avrupa Bienali’nde Türkiye Komiseri oldu. Çeşitli resmi davetlerle İngiltere, Fransa ve Avustralya’da araştırmalar yaptı. Pek çok yarışmanın seçici kurulunda yer aldı. 2005 yılında kurduğu Vakıflar Bankası Müzesi’ni kurdu. Kişisel sanat çalışmalarının yanı sıra özellikle müze çalışmalarına önem verdi. Okan Üniversitesi’nde dersler verdi. Sayısız kişisel sergi açtı ve karma sergilere katıldı. Avusturya Salzburg Şehri Onur Ödülü ve Asya Sanat Bienali Resim Büyük Ödülü sahibidir.
-
Hüsnü Dokak
-
İlyas Salman(Sinema, tiyatro, dizi oyuncusu, yönetmen, şair ve yazar)14 Ocak 1949, Malatya / Arguvan doğumlu. Uzun yıllardır oynadığı Kürt tiplemeleri nedeniyle “Kürt” olarak kabul edildi, ancak kendisi Türkmen Alevisi olduğunu belirtti… Malatya Turan Emeksiz Lisesi’ni bitirdi. Konservatuar’da eğitim görürken son sınıfta okulu bırakarak İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda oyunculuğa başladı.İlyas Salman, uzun yıllar sinema oyunculuğunda, köylü tiplemeleri ile tanındı, “Kibar Feyzo” tiplemesiyle ün yaptı. Sinema oyunculuğunun yanı sıra yönetmenliğini yaptığı iki de sinema filmi bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli tarzda şiirleri ve türkü albümleri bulunmaktadır. 1997-2000 yılları arasında Ankara Birlik Tiyatrosu’nda sahneye çıktı... Son olarak “Hasretim Sansürlüdür” adlı bir şiir kitabı ve daha önce “Türksolu” dergisinde yayımlanan makalelerinden oluşan “Kırmızı Beyaz” adıyla bir düzyazı kitabı vardır..
-
İmren Erşen
Ressam, fotoğraf sanatçısı. Berlin / Almanya 1940 doğumlu. Babasının görevi nedeniyle doğduğu Almanya çok fazla kalmadı. Ankara Üniveritesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi(1962). 1967-74 yıllarında Ankara TAD’de Refik Epikman ile Lütfü Günay’dan desen ve boya dersleri aldı. 1968tarihlerinde Altılar Grubu’nun kuruluşuna katıldı. Bu Grup’la birlikteliği 1979 yılına kadar sürdü. 1972-84 yıllarındeEşref Üren’le yaptığı çalışma birlikteliğiÜren’in ölümüne dek sürdü.
İmren Erşen, 1982 yılında Hindistan’da üç ay resim çalıştı. 1985’te İtalyan hükümetinin bursu ile Floransa’da sanat eğitimi ve Ufizzi Müzesinde Rönesans ustalarından desen çalışmaları yaptı. 1990’da “Ressam Eşref Üren” kitabını M. Sıtkı Erinç ilebirlikte hazırladı.
1998-2000 arasında Paris’te (Ensba) EcoleNationaleSuperieredesbeaux-arts ve GrandeChaumiere’e devam etti… 1976 İfsak Fotoğraf Yarışması İkincilik Ödülü, 1976 Ankara Sanat Dergisi Yağlıboya Resim Dalı Başarı Ödülü, 1984 Türk-Fransız Kültür Derneği Fotoğraf Yarışması Mansiyonu, 1984 Meteksan Desen Yarışması Büyük Ödülü sahibidir… İmren Erşen, sonraki yıllarda çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdürdü. -
İsmail GümüşİSMAİL GÜMÜŞ: (Ressam-Eğitimci-Yazar) Kırklareli / Demirköy, 1938 doğumlu. İlkokulu doğduğu ilçede okudu. 1957 yılında İstanbul Çapa Öğretmen Okulu’nu, 1963 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. Körler okulu resim öğretmenliği dahil, birçok orta dereceli okul ile Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretmenlik yaptı. Ankara Körler Okulu’nun bahçesindeki Âşık Veysel yontusu da onundur.Gümüş, 1950’li yıllarda edebiyata şiirle girdi, sonra öyküler de yazdı ve yazdıkları Varlık, Türk Dili, Bilim ve Sanat gibi çok sayıda edebiyat dergisinde yayımlandı. İlk öykü kitabı Boşnak Türküsü 1984’te, ikinci öykü kitabı Deli Balkan Yeli 1995’te, Bego Dayının Islığı romanı 2011’de çıktı. 2001’de Edebiyatçılar Derneği’nin düzenlediği Behzat Ay Öykü Yarışması’nda “Sular Hâlâ Yanıyor” adlı öykü dosyasıyla birincilik ödülünü kazandı.
-
İsmail Nar
-
Jale Erzen
-
Jale YılmabaşarJALE YILMABAŞAR: Ressam-Seramikçi) Samsun, 1939 doğumlu. İlk Türk kadın seramik profesörüdür. 1957 yılında AFS bitirdikten sonra seramik çalışmalarına bu ülkede başladı. Türkiye’ye döndükten sonra 1958’de girdiği üniversite sınavlarında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü ile Bale Bölümü’nü kazanarak iki bölüme aynı anda devam etti. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışarak emekli oldu.Yılmabaşar; Türkiye ile birlikte Paris, Münih, Londra ve Moskova’da sayısız sergi açtı. Picasso Müzesi’nde yapılan yarışmalarda jüri üyeliği görevinde bulundu ve çok sayıda ödülün sahibidir. 1998 yılında TC Kültür Bakanlığı’nca kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verilmiştir.
-
Kerem Alışık
-
Kürşad Yılmaz
-
Levent Üzümcü
-
Lütfü GünayLÜTFÜ GÜNAY: (Ressam) Çanakkale / Kilitbahir, 1924 doğumlu. 1949 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü, Zeki Kocamemi atölyesini bitirdi. 1967-93 yılları arasında Ankara Türk Amerikan Derneği resim kurslarını yönetti. Bugüne kadar 80’in üzerinde kişisel sergi açtı. Yurtiçinde ve yurtdışında; ABD, Almanya, Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Hindistan gibi dünyanın belli başlı ülkelerinde katıldığı grup ve karma sergi sayısı 250 kadar sergiye katıldı. 1970 yılında 31. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde ikincilik ödülü, 1986 yılında TPAO 5. Atatürk Resim yarışmasında mansiyon kazandı, inter 7 ve inter 10 sergilerinden Şeref Diploması aldı. Ayrıca 1994 Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Onur Ödülü, 1999 Mimar Sinan Üniversitesi 50. Sanat Yılı Şükran Plaketi, sahibidir. İstanbul ve Ankara’daki Resim ve Heykel Müzelerinde, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası, Kültür Bakanlığı, Milli Kütüphane, TBMM gibi kurumlarda ve yurtdışında eserleri bulunmaktadır. Sanat çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdürmektedir.
-
M.Emin Erdoğdu
-
Mazhar Alanson
-
Mehmet Aksoy
MEHMET AKSOY: (Heykeltıraş) Hatay / Yayladağı, 1939 doğumlu. İlk ve orta öğrenimini Yayladağ, Tarsus ve Antakya’da yaptı. 1960 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)’nin resim bölümüne, ardından heykel bölümüne girdi ve 1967 yılında Prof. Şadi Çalık Atölyesi’ni bitirdi. 969-70 yıllarında aynı bölümde asistanlık yaptı. Sonra bir devlet bursu alarak 1970 yılında Londra’ya gitti, oradan Berlin’e geçti ve Hochschule der Künste’nde yüksek lisans yaptı (1977). Berlin’de ayrıca sanatçı toplulukları ile politik etkinliklerde yer aldı. Türkiye’ye dönerek 1978-80 yıllarında İDGSA’da öğretim üyeliği yaptı… 2006 yılında, Kars’ta belediyesi adına, Türkiye - Ermenistan’ın dostluğunu simgelemek amacıyla yaptığı 24,5 metre yüksekliğindeki “İnsanlık Anıtı” “ucube” olarak nitelendirilerek yıktırıldı… Yurtiçinde ve yurtdışında aldığı 10 kadar ödülün sahibidir.
-
Mehmet Ali Doğan
-
Mehmet Aslantuğ
-
Mehmet Güleryüz
-
Mehmet Haberal
-
Mehmet Yılmaz
-
Meltem Aktaş
-
Menderes Samancılar
-
Mert Ege Köse
-
Metin Uca(Gazeteci, televizyoncu, oyuncu)1961, İstanbul doğumlu. Hakkârili bir baba ile Söğütlü bir annenin büyük çocuğudur. Küçük bir memur ailesinin çocuğlu olarak ömrünün büyük kısmı Ankara ile İstanbul’da geçti. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Ankara’da okuyup tamamladı. Kimya Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği ve Tiyatro eğitimi aldı. Van Erciş’te askerliğini tankçı asteğmen olarak yaptı.Metin Uca,1987’de Anadolu Ajansı’nın açtığı sınavı kazanarak gazetecilik yaşamına başladı. 1999 - 2000 yıllarında TRT'’de televizyoncu olarak görev aldı ve kuruluşundan itibaren Kanal D Ankara Bürosu’nda muhabir olarak görev yaptı. Anadolu Ajansı, TRT, Kanal D, “Milliyet EP Dergisi”, Show TV, ATV ve Star televizyonlarında muhabir ve programcı olarak çalıştı. Sonra kendi özgün sabah programları, yarışma programları ve sahne gösterileri ile İstanbul’da çalışmaya başladı. Çalışmalarını sunucu, oyuncu, programcı, yapımcı ve yazar olarak sürdürüyor.
-
Metin YurdanurMETİN YURDANUR: (Heykeltıraş) Eskişehir / Sivrihisar, 1950 doğumlu. Lise öğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’ne girdi ve heykel çalışmaya başladı. 1972’de burayı bitirdikten sonra öğretmen olarak Isparta’ya atandı. Cumhuriyetin 50. yılı kutlamaları şerefine Isparta’ya beton döküm bir Atatürk Anıtı hediye etti. 1978-81 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş bölümünde modelaj öğretmenliği yaptı. 1979’da Ankara Belediyesi adına; Abdi İpekçi Parkı’na, Gar Meydanı’na, Batı Kent ile Kavaklıdere’de heykeller tasarlayıp uyguladı… 1985 yılında kendi atölyesini açtı ve burada ilk eser olarak, Sivrihisar’ın girişindeki Nasreddin Hoca Heykeli’ni yaptı. 2005 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi yerleşkesinde bir yıl süreli ve elliden fazla heykelden oluşan bir sergiyi açtı; bu sergiyi her yıl farklı bir üniversiteye taşıdı… Yurtiçinde pek çok yerde ve yurtdışında da eserleri bulunmaktadır. 1998 yılında Kültür Bakanlığı kendisine Devlet Sanatçısı unvanı verdi.
-
Muharrem Pire(Ressam)1944, Bulgaristan doğumlu. Kepirtepe İlköğretmen Okulu’nda Selahattin Taran'ın, İstanbul Çapa Öğretmen Okulu Resim Semineri'nde İlhami Demirci’nin öğrencisi oldu. 1965 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. Öğretmen okullarında beş yıl kadar resim öğretmenliği yaptı. Daha sonra serbest olarak çalışmalarını Ankara’da sürdürdü. Duvar dekoru (bakır, alçı, beton, rölyef uygulamaları) reklam grafiği, yayıncılık, tiyatro dekoratörlüğü, tiyatro afişleri gibi değişik alanlarda çalıştı.Muharrem Pire, ilk resim sergisini 1985 yılında Ankara’da Kibele Sanat Galeri’sinde açtı. Doğadaki değişkenliği ve dinamizmi, diyalektik bir görüş açısından irdelediği ve kendine özgü yorumlar ürettiği resimlerinde renkçi bir anlayışı benimsedi. Yaşamın içinden seçtiği konulardan yer yer simgesel motiflere yöneldi, kompozisyonlarında bütünsel bir görüş açısından hareket etti… 1983 Meteksan Desen Yarışması Başarı Ödülü, 1987 TBMM “Güvenlik ve Barış” konulu resim yarışması mansiyonu, 1987 48. DRHS Başarı Ödülü’nün sahibidir.
-
Muhsin Kut
-
Müjdat Gezen
-
Müjde Ar
-
Musa Eroğlu
-
Müşerref KöktürkMÜŞERREF KÖKTÜRK: (Ressam-Şair) Bartın / Kurucaşile, 1928 doğumlu. Babasının memuriyeti nedeniyle çocukluğu ve öğrenim yılları değişik yerlerde geçti. Kendi kendini yetiştirdi, 1959 yılında resim çalışmalarına başladı. 1963-64 yıllarında Paris’te yaşayarak incelemelerde bulundu ve Goetz Akademisi’ne devam etti, Ankara Sanat dergisinin Fransa temsilciliğini yaptı. 1972 yılında Fransa / Cag-Nes-Surme 4. Uluslararası Resim Festivali’ne Kültür Bakanlığı tarafından gönderilen dört sanatçı arasında yer aldı. 1976-83 yılları arasında çalışmalarını İstanbul’da sürdürdü, 1984’de Ankara’ya döndü.İlk kişisel sergisini 1965 yılında Ankara’da Kültür Bakanlığı Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde, son sergisini 2011 yılında Bilkent Üniversitesi’nde açtı. Kişisel sergilerinden başka karma sergilere de eserler verdi… “Ay Mavisi” (1974) adlı bir şiir kitabı bulunan Köktürk, resim çalışmalarıyla 4 de ödülün sahibidir.
-
Mustafa AtaMUSTAFA ATA: (Ressam) Trabzon, 1945 doğumlu. Ortaöğrenimini Trabzon Kanuni Ortaokulu ile Trabzon Lisesi’nde gördü. İlk resim derslerini lisedeki resim öğretmeni Temel Zühtü Ellezoğlu’ndan aldı. Ardından Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’nü bitirdi (1971). Yarışmalarda elde ettiği başarılarıyla dikkat çekti. Yaşadığı dönemin ile geçmişin toplumsal olaylarıyla yakından ilgilendi ve bu içerikte başyapıt olabilecek eserler ortaya koydu. 1972’ de DGSA Yüksek Resim Bölümü’nde asistan oldu.1971-91 yılları arasında Avrupa’da araştırmalarda bulundu. 1978’de “Sentetik Plastik Malzemeler, Biçimlendirme Yöntemleri, Sanatta Kullanımı” adlı kitabıyla sanatta yeterlilik aldı… Pek çok ödüle, yurtdışında katıldığı karma sergi ve bienallere, yurtiçinde açtığı 36 kişisel sergi ve sayısız gurup sergisine imza attı. Kimi TV dizilerinde danışmanlık yaptı. Pek çok ödülün de sanatçı çalışmalarını İstanbul Şilede’ki Anıt Atölye’de sürdürüyor.
-
Mustafa AyazMUSTAFA AYAZ: (Ressam) Trabzon / Çaykara, 1938 doğumu. İlköğrenimini Çaykara’da yaptı. Erzurum / Pulur İlköğretimokulu’nda okurken resim öğretmenlerinin yeteneğini keşfetmesiyle gönderildiği İstanbul Çapa İlköğretmen Okulu Resim Semineri’ni (1959), ardından Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi (1963) ve aynı eğitim kurumunda asistan olarak çalışmaya başladı. 1973’ten itibaren üç yıl Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ek görev aldı; 1985’te Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandı, 1987’de profesör oldu. Bir yıl sonra buradan emekliye ayrılarak, Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne öğretim üyesi olarak geçti. Bu görevinden de 1988 yılında ayrıldı.Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda sergi açan, karma sergi ve bienallere katılan Ayaz’ın yurtdışı koleksiyonlarda 400’den fazla, yerli koleksiyonlarda ise 4000’e yakın yapıtı bulunmaktadır. Yurtiçinden ve yurtdışından aldığı yirmi kadar ödülün sahibidir. 2008 yılında Ankara’da “Mustafa Ayaz Müzesi ve Kültür Merkezi”ni kurdu.
-
Mustafa Özkan
Ressam. Ankara, 1957 doğumlu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Ankara’da okudu. Liseyi bitirdikten sonra 1979 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’ne girdi ve bu eğitim kurumunun adı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak değiştirildikten sonra 1983 yılında bitirdi.
Mustafa Özkan, daha sonra değişik reklam ajanlarında grafiker ve art direktör olarak çalıştı. Yirmi yıl kadar reklam sektöründe resim ve illüssyrasyonlar üretti.. 2000 yılından başlayarak, ağırlık verdiği sanatsal resim çalışmalarını İstanbul / Acıbadem koyundaki atölyesinde sürdürdü. Daha çok, kırsal kesimden kente gelenlerin oluşturduğu varoşları değişik yönleriyle tuvale taşıdı… Kişisel sergiler açtı ve yirmi kadar da karma sergiye katıldı.
-
Mustafa Yüce
-
Müzeyyen Senar
-
Nilüfer
-
Nur Esen
-
Nuran Hazan
-
Nurdan Koç
-
Okan Bayülgen
-
Onur Akın(Müzisyen)6 Mart 1967, Bitlis / Ahlat doğumlu. Öğretmen bir baba ile ev hanımı bir annenin altıncı ve son çocuğudur. Babasının görevi nedeniyle üç aylıkken İstanbul’un Beykoz ilçesinde yaşamaya başladı. İlkokul öğrenimini Paşabahçe İlköğretim Okulu’nda, ortaokul öğrenimini Paşabahçe Ortaokulu’nda ve lise öğrenimini Paşabahçe Ferit İnal Lisesi’nde yaptı. İÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nü bitirdi.Onur Akın, 1987 yılında kurduğu Grup Baran’ın ile yaptığı ilk albüm “Yediveren” 1989’da dinleyiciyle buluşmuştu. Vedat Türkali’nin “Bekle Bizi İstanbul” başlıklı şiirini besteleyip yorumladı. 1991’de Grup Baran’la ikinci ve son albüm olan “Kuytuda Başak” yayımlandı. 1991’den sonra solo albümlerine devam etti. Başlarda hırçın şarkılar söylerken, sonra aşk şarkılarına doğru yön değiştirdi. Onur, Cumhuriyet Halk Partisi’ne seçim şarkıları yaparak da katkıda bulunmuştur.
-
Onur Can Özdemir
-
Oya Başak
-
Özdemir AltanÖZDEMİR ALTAN: (Ressam) Konya, 1931 doğumlu. Ortaöğrenminden sonra yetenek sınavıyla girdiği İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Resim Bölümü’nü 1956 yılında bitirdi. 1962 yılında aynı eğitim kurumuna asistan olarak girdi. Burada “Sanatta Yeterlilik” aldı ve daha sonra profesör oldu. Emekli olana kadar akademide sürdürdüğü öğretim üyeliği süresince yüzlerce öğrenci yetiştirdi... 1963-65 yılları arasındaki Paris bienalleri başta olmak üzere kişisel ve karma sergilere katılarak sanatsal anlamda birçok hareketin öncülüğü oldu. Çağdaş, avangard düşünce ve pop- art’ı Türkiye’ye ilk getiren sanatçı oldu. 1968 yılında TRT İstanbul Radyoevi’ne 24 m² iki adet duvar halısı yaptı. 1988-92 yılları arasında “Rastlantısal Buluşma” yöntemini geliştirdi. Özdemir Altan’ın sanatsal dönemlerini altı bölümde toplamak olanaklıdır. Eserlerinde değişik doku, strüktür eleman, malzeme, sanat görüşü, ışık vb. aykırılığın, rastlantısal olarak bir araya gelmesiyle oluşan sanat anlayışını benimsemektedir. Ulusal ve uluslar arası yirmi beşten fazla ödülün sahibidir.
-
Rüştü Asyalı
Tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen. Elazığ / Ağın,1947 doğumlu. Lise öğrencisiyken Ankara’da Halkevleri Genel Merkezi’nde açılan tiyatro kurslarına katılarak mesleğe ilk adımı attı. 1963’te Ankara Radyosu Çocuk Saati ekibinde yer aldı.Girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü 1970 yılında bitirdi. Devlet Tiyatroları sanatçısı olarak profesyonelce Ankara Radyosu Çocuk Saati’nde canlandırmaya başladığı “Keloğlan” oyunları Türkiye Radyoları’nda yayınlanırken, dinleyicinin beğenisini kazanınca, film yapımcılarının önerisiyle “Keloğlan’ı sinemayla taşıdı. 1971-75 yılları arasında dört “Keloğlan” filminde oynadı,ardından çalışmalarını “Yaman Delikanlı” ve “Dangalak” adlı filmleri geldi.1963 yılından itibaren televizyon dizileri, tiyatro oyunları ve sanat, kültür programlarıyla radyo ve televizyonda çeşitli yapımlara katkılarda bulundu.
Rüştü Asyalı, çeşitli zamanlarda Devlet Sanatçıları Birliği genel sekreterliği, Devlet Tiyatroları Yönetim Kurulu üyeliği, Devlet Tiyatroları Vakfı başkanlığı ve Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği genel başkanlığı gibi görevler de üstlendi… 2008’de Devlet Tiyatroları Başrejisörülüğü’neatandı. Ayrıca, Başkent İletişim Bilimleri Akademisi’nde, diksiyon, spikerlik, sunuculuk, seslendirme ve oyunculuk alanlarında dersler verdi.
-
Saadet Gözde
Ressam. Bayburt, 1953 doğumlu.Orta öğrenimini Ağrı’da, yüksek öğrenimini Ankara’da Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi (KTYÖO) Resim Bölümü’nde tamamladı (1975). GÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde yüksek lisans yaptığı 1991 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’ndan “Sanatta Yeterlilik”derecesi aldı.
Saadet Gözde, 1975-95 yılları arasında Avanos ve Ankara’da orta dereceli öğretim kurumlarında resim öğretmeni olarak çalıştı. 1995 yılında GÜ MYE Fakültesi Resim Ana Sanat Dalı’na “Yrd. Doç.” kadrosuylaöğretim üyesi olarak girdi ve bu görevinden 1997 yılında emekli olduktan sonra serbest çalışmaya başladı.
Gözde, 39 kişisel sergi açtı, 2004-06 yılları arasında Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BDRH) Başkanlığı yaptı. Ayrıca, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) ve Suluboya Ressamlar Grubu üyesidir…Yurt içinde resmi, özel kuruluş ve kişilerde, yurt dışında yaklaşık 14 ülkenin özel koleksiyonlarında eserleri bulunmaktadır. Çalışmalarını halen Ankara’da kişisel atölyesinde sürdürmektedir.
-
Sabri AkçaSABRİ AKÇA: (Ressam) Eskişehir / Sancar köyü, 1936 doğumlu. Hamidiye Köy Enstitüsü’nde okurken yetenek sınavını kazanarak 1951 yılında İstanbul Çapa Öğretmen Okulu Resim Bölümü’ne geçti, ardından Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. 1957 yılında Kastamonu Lisesi resim öğretmenliğine atandı ve uzun yıllar Gazi Eğitim Enstitüsü ile Gazi Üniversitesi’nde de öğretmenlik yaptı.Akça, henüz öğrenciyken 1956-57 Devlet Resim Heykel Sergilerine beş yapıtı kabul edildi, 1980 yılında Devlet Resim Ödülü’nü, 1981’de DYO Resim Yarışması’nda mansiyon kazandı. Sanatçının Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’de özel koleksiyonlarda çok sayıda eseri bulunmaktadır… Emekli olduktan sonra daha da ağırlık verdiği resim çalışmalarını Ankara’da kendi atölyesinde sürdürdü.
-
Şahin PaksoyRessam, heykeltıraş. 26 Şubat 1952 Adana / Ceyhan doğumlu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi doğduğu yerde okudu. 1973-80 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Seramik Bölümü’nde öğrenim gördü. İlk sergisini 1980 yılında İstanbul’da açan Paksoy, yurt içinde yurt dışında çok sayıda kişisel sergi açtı ve karma sergilere katıldı.2013 yılına kadar otuz kadar kişisel sergiye imza attı.Şahin Paksoy, Geleneksel kültür öğelerini gerek resimsel açıdan, gerekse konu yönünden sanatına kaynak edindi ve bunlardan beslenerek çağdaş resim içerisinde özgün bir üslup ortaya koydu. Osmanlı minyatürleri, Bizans ikonları ve Selçuklu halıları onun renkçi denilebilecek resimleri için iyi örnekler olmuştur. Resimlerindeki figürlerden hareket ederek, küçük boyutlu figüratif heykeller de yapan sanatçı, geleneksel Anadolu halkının yaşam değerlerini ve yaşama biçimlerini işlerinde en ince biçimde yeniden üretti denilebilir. Eserlerini figüratif temelli ve çoğu zaman mizahi bir bakış açısı ile ortaya koyan sanatçının eserlerinde anlatımcı bir yaklaşım dikkat çekmektedir…
-
Savaş Simitli
-
Şefika Kutluer
-
Şekip Oğuz
-
Selmanur M.Aktaş
-
Semih Sergen(Tiyatro oyuncusu, yönetmeni, şair ve oyun yazarı)11 Mayıs 1931, İstanbul doğumlu. Kendisi gibi tiyatrocu olan Burak Sergen ile Toprak Sergen’in babasıdır. Gençlik yıllarında, marangozluktan, boyacılığa kadar çeşitli işler yaptı. Tiyatro sevgisi de çocukluk yıllarında başladı. Ailesinin isteğiyle girdiği Deniz Harp Okulu ve gizlice girdiği konservatuar sınavını kazandı. 1949’da Ankara Devlet Konservatuarı’na girdi ve burada Nurettin Sevin, Mahir Canova, Cüneyt Gökçer gibi ustaların öğrencisi oldu. Konservatuar’ın Tiyatro Yüksek Bölümü’nü bitirdi.Semih Sergen, sonraki yıllarda sahnede pek çok önemli karakteri canlandırdı. Tiyatroda 100’ün üzerinde başrol oynadı, 40’ın üzerinde oyun sahneye koydu. Türkiye’de çevrilen ilk fotoromanda Işık Yenersu ile başrolü paylaştı. 1958’de “Duvaklı Göl” adlı filmle Yeşilçam’la sinema dünyasıyla tanıştı.Sergen, başta “Milli Kültür” dergisi olmak üzere, pek çok gazete ve dergiye yazılar yazdı, ayrıca “Türk Dili” dergisinde şiir ve öyküleri yayımlandı. Oyunlarını topladığı 11 kitabı ve 17 de şiir kitabı vardır. Türkiye’de ilk 45’lik şiir plağını o hazırladı. Bunu çeşitli kasetler ve CD’ler izledi.
-
Serbülent Yavuz
-
Seyit Al
-
Sezai KaraSEZAİ KARA: (Ressam) Gümüşhane, 1959 doğumlu. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim Bölümü ile Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nü bitirdi. Bir süre de Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Ekonomi Fakültesi’ne devam etti…Yirmi kişisel sergi açan sanatçı Kayıhan Keskinok atölyesinde çalıştı. Yurtdışında müze incelemeleri yaptı… Çok sayıda yarışmalı, karma, ulusal ve uluslararası sergiye katıldı. Katıldığı yarışmalardan yedi ödül aldı. Eserleri yurtiçinde ve yurtdışında resmi, özel koleksiyonlarda ile kamu müzelerinde yer almış bulunmaktadır. Yeşil ve mavi tonların egemen olduğu, kırmızı lekelerin karşıt renk etkisi oluşturacak biçimde kullandığı resimlerinde, saydam nesneler üzerindeki ışık yansımalarına yer veren bir üsluba sahiptir.
-
Sibel Sun
-
Suat Yalaz
Çizgi romancı, film yönetmeni, senarist ve yapımcı.Kırşehir / Çiçekdağı, 1 Ocak 1932 doğumlu.Yüksek öğrenimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamladı. Öğrencilik yıllarından başlayarak, basında, yeni akım karikatüristlerden biri olarak dikkat çekti. 1960’da “Akşam” gazetesinde yazıp çizmeye başladığı “Karaoğlan” tipinin büyük ilgiyle karşılanması ona hem yayıncılık, hem de sinema alanında yapımcılık ve yönetmenlik kapısını açtı. Sekiz film yaptıktan ve on yıldan fazla süren bir tarihi macera filmleri çığırı açtıktan sonra 1971 yılında gittiği Fransa’da Karaoğlan’ı yedi yıl süreyle orada yayınlattı. Fransa'da Fransızca olarak “Kebir”ve bir ara da “Changor” adıyla çıkan Karaoğlan daha çok Fransa’yla kültürel bağları bulunan Cezayir, Fas ve Tunus gibi Kuzey Afrika ülkelerinde ilgi gördü.
Suat Yalaz bu arada Paris’e yerleşti ve hem Avrupa’nın en ünlü yayınevleriyle, hem de ülkemizin en büyük gazeteleriyle çalışmalar sürdürdü…PTT Genel Müdürlüğü 2006 yılında Karaoğlan figürünü taşıyandört dizilik bir pul çıkardı. Böylece, Suat Yalaz Cumhuriyet tarihimizde Cemal Nadir Güler’in “Amcabey”i, Turhan Selçuk’un “Abdülcanbaz”ından
sonra yarattığı çizgi kahraman pul üstüne taşınarak Devlet tarafından onurlandırılan üçüncü çizer oldu.
-
Suavi(Mimar, şarkı yazarı ve yorumcusu)1950, Kırıkkale doğumlu. Tam ve asıl adı Mehmet Suavi Saygan olup, ailesinin dört çocuğundan biridir. Çocukluğunun geçtiği Kırıkkale’de “Meçhuller Grubu”nu kurdu ve böylece aktif müzik yaşamına başladı. 1968-72 yıllarındaki üniversite öğrenciliği sırasında Ankara’da gece kulüplerinde değişik grup ve müzisyenlerle çaldı ve söyledi. Aynı yıllarda kendi şarkılarını ve grubunu da oluşturmaya başladı.Suavi, ODTÜ Mimarlık Bölümü’nü bitirdikten sonra uzun yıllar orkestralarda bateri ve gitar çaldı, solistlik yaptı. Beyaz Güvercin İstanbul Yarışması’nda “İki Gözüm İki Çeşme” şarkısıyla ikinci oldu. 1994 yılında da TRT'de Altın Anten yarışmasında “Yalıçapkını” adlı çalışmasıyla birinci seçildi. Kazakistan Almaata’da yirmi dört ülkenin katıldığı Asya’nın Sesi (Voice Of Asia) yarışmasında Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı ve birincinin de üstünde kabul edilebilecek “Grand Prix” ödülünü aldı. 1997 yılında Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması’nda profesyonel kategoride en iyi besteci ve en iyi yorumcu seçildi. Nâzım Hikmet, Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil gibi önemli şairlerin şiirlerini besteledi. Otuz beş yıldır müzikle uğraşan Savi, on iki yıldır kendi grubu ile çalışıyor.
-
Şükran PekmezciŞÜKRAN PEKMEZCİ: (Ressam) Çankırı, 1946 doğumlu. Ressam Hasan Pekmeci’nin eşidir. Çankırı Merkez Ortaokulu’nda öğrenim görürken resme karşı ilgi duymaya başladı. 1962’de Konya Kız Öğretmen Okulu sınavlarını kazandı. Resme olan ilgisi nedeniyle buradan gönderildiği İstanbul Çapa Öğretmen Okulu Resim Semineri’ni 1965 yılında bitirerek Çankırı / Kalfat Köyü’ne ilkokul öğretmeni olarak atandı. 1967’de girdiği İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü 1975 yılında bitirdi. 1975-78 yıllarında Çankırı Ortaokulu’nda resim öğretmenliği yaptı. 1978-86 yıllarında Ankara’da öğretmenlik yaptı ve ardından emekli oldu. 1994-2000 yıllarında sözleşmeli olarak Gazi Üniversitesi Mesleki ve Yaygın Eğitim Fakültesi’nde baskı-resim dersleri verdi. Bir Türkçe kitabının yazımında görev aldı, ayrıca çocuk kitapları resimledi, TRT’de çocuk programları hazırlayıp sundu. Çalışma yaşamı boyunca resim yapmayı sürdüren Pekmezci, özel sergiler açtı ve karma sergilere katıldı, ödüller aldı.
-
Süleyman Karakul
-
Süleyman Saim Tekcan
-
Tarık Akan
-
Tolga Çandar
-
Tuğrul Velidedeoğlu
-
Tunç Tanışık
-
Turan ErolTURAN EROL: (Ressam-Öğretim Üyesi) Muğla / Milas, 1927 doğumlu. İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Resim Bölümü'nü 1951’de bitirdi. Değişik illerinde sekiz yıl orta dereceli okullarda resim ve sanat tarihi öğretmenliği yaptı. 1960 yılında MEB Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde çalışırken, Fransa’nın verdiği bursla gittiği Paris’te üç yıl resimle ilgili araştırma ve incelemeler yaptı. 1964 yılında döndükten 1973 yılına kadar Gazi Eğitim Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1974’te doktorasını tamamladı, 1978’de doçent oldu. Bir yıl süre ile Kültür Bakanlığı Plastik Sanatlar Kurulu Başkanlığını yaptı. 1983 yılından itibaren dört yıl Gazi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987 yılında profesör olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi’ne atandı ve 1990’da buradan emekli oldu. 1991’de “Devlet Sanatçısı” unvanı alan Erol; “On’lar Grubu” kurucularındandır. Çok sayıda sergi ile ulusal ve uluslararası 15 kadar ödülün sahibidir. Son zamanlarda çalışmalarını Ankara ve Bodrum’daki atölyelerinde sürdürdü.
-
Türkan Beken Turgal
-
Türkan Şoray
-
Ufuk Karakoç
-
Vedat Sakman
-
Yalçın Gökçebağ
-
Yaşar Günaçgün
-
Yaşar ÇallıYAŞAR ÇALLI: (Ressam) Buldan / Denizli, 1941 doğumlu. Anne tarafından, ünlü ressam İbrahim Çallı’nın torunudur. İlk ve orta öğrenimini Denizli’de tamamladı. 1960’lı yıllar, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde okuduğu dönemi kapsar. İlk kez, galeri hocası olan Halil Dikmen ve atölye hocası Zeki Faik İzer’le çalıştı. Modelci olarak Akademi kadrosuna alındı. On yıl Eczacıbaşı Seramik Fabrikası’nda Prof. Sadi Diren’le seramik ve heykel çalıştı. 1979 yılında TBMM Saraylar Müdürlüğü’ne ressam olarak atandı.1965-66 yıllarında ilk sergilerini İstanbul’da açan Çallı, 1974’te İstanbul Hilton Oteli’nde bir portreler sergisi açarak, burada resim sergisi açma geleneğini başlatmış oldu… 1987-88 yıllarında Kültür ve Enformasyon Bakanlığı’nın davetlisi olarak Irak’a, 1989 yılında Kültür Bakanlığı’nın davetlisi olarak Çin’e gitti. Yurtiçinde ve dışında sergiler açtı. Emekli olduğu 2001 yılında, “Cumhurbaşkanlığı Atatürk Arşivi Projesi” kapsamında “Atatürk ve Devrimler” konulu tabloları yaptı. 2003 yılından sonra çalışmalarını Ankara’daki atölyesinde sürdürdü.
-
Yavuz Top
-
Yıldız Kenter
-
Yılmaz Büyükerşen
-
Yılmaz Erdoğan
-
Yücel Erten
-
Yurdaer AltıntaşYURDAER ALTINTAŞ: (Grafiker-Öğreti Üyesi) İstanbul, 1935 doğumlu. 1952-57 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi)’nin Süsleme Sanatları Bölümü’nde eğitim gördü. 1957’de okulu bitirince kısa bir süre reklam sektöründe çalıştıysa da daha sonra bağımsız çalışmaya başladı. 1965’te ilk Türk grafik tasarım sergisini açtı. 1954’te Almanya “Gebrauchsgraphik” dergisinde kendisine yer verilmesiyle dış yayınlarda yer alan ilk Türk grafik tasarımcısı oldu. 1968’de Grafik Sanatçıları Derneği’nin kurulmasına öncülük etti. Grafik tasarımının birçok dalında ürün vermesine karşın, 1974 yılında yaptığı Karagöz resimleri ve tiyatro afişleriyle tanındı. Uzun bir süre Dormen ve Kent Tiyatrosu’nun afişlerini yaptı. 1987-93 arasında Grafikerler Meslek Kuruluşu’nun başkanlığı görevini üstlendi. Profesör olan Altıntaş, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü ile Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak da görev yaptı.
-
Zafer Algöz
-
Zafer GençaydınZAFER GENÇAYDIN: (Ressam-Öğretim Üyesi) Elazığ, 1941 doğumlu. Malatya / Akçadağ İlköğretmen Okulu (1959) ile Gazi Eğitim Enstitüsü (Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi) Resim-İş Bölümü (1965)’nü bitirdi. 1971’de MEB yurtdışı uzmanlık öğrenimi bursunu kazandı. 1972-78 yıllarında Berlin Güzel Sanatlar Yüksek Okulu (Hochschule der Künste)’nda resim öğrenimi gördü. 1976-78 arasında Avrupa’nın değişik ülkelerinde müze, galeri ve sanat kurumlarında inceleme-araştırma gezileri yaptı.Gençaydın, 1983’te Hacettepe Üniversitesi’nden sanatta yeterlilik (doktora) derecesi aldıktan sonra 1988’de doçent oldu ve Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü yaptı. 1994’te profesör oldu, aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı’na atandı. 2002’de Federal Alman Hükümeti Kültür ve Sanat programı kapsamında Berlin’de bulundu. Yurt içinde ve yurtdışında birçok kişisel sergi açtı, grup sergilerine katıldı. Yayınlanmış üç kitabı vardır, birçok ödülün de sahibidir.
-
Zeki SerbestZEKİ SERBEST: (Ressam) Samsun / Lâdik, 1946 doğumlu. İlköğrenimini Lâdik Akpınar İlkokulu’nda, ortaöğrenimini Lâdik İlköğretmen Okulu’nda yaptı. 1968 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü (Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi) Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. Mezun olduğu Akpınar İlkokuluna kura ile atandı ve on iki yıl orada, daha sonra İzmir’de iki değişik orta öğretim kurumunda öğretmenlik yaptıktan sonra emekliye ayrıldı.Resim çalışmalarında yalınlık ve akıcılık vazgeçilmezi olan Zeki Serbest’in doğayı özümseyip renklerle yeniden yansıtması, özgünlük ve bireysellikle bütünleşen bir eylem olarak varlığını duyumsatır. İnsan ve doğa arasında paylaştığı şiirsel anlayış, onun yaşam felsefesindeki izleri duyumsamamızın nedenidir... Serbest, bugüne dek 50 kadar kişisel sergi açtı, çok sayıda yarışmalı ve karma sergiye katıldı. Yapıtları yurtiçinde ve yurtdışındaki özel ve resmi koleksiyonlarda bulunmaktadır.
-
Zülfikar SayınZÜLFİKAR SAYIN: (Grafiker-Ressam) Diyarbakır / Ergani, 1964 doğumlu. Ergani İnkılâp İlkokulu (1976)’nu, Ergani Ortaokulu (1979)’nu ve Ergani Lisesi (1982)’ni bitirdi. Lisans öğrenimini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (1987)’nde gördü, yüksek lisans öğrenimini HÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik Anasanat Dalı (1989)’nda, “İşitme Engelli Çocukların Eğitimine Yönelik Görsel İletişim Araçları Üzerine Bir Deneme” başlıklı tez çalışmasıyla bitirdi. Sanatta yeterlilik (doktora) çalışmasını yine HÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Grafik Anasanat Dalı (1994)’nda, “Çocuğun Eğitiminde Resimli Abece’nin Önemi / Bir Abece Tasarımı” tez çalışmasıyla tamamladı. Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi olan Sayın’ın; kurumsal kimlik tasarımı, marka, piktogram tasarımı, göstergebilim, bilgilendirme ve yönlendirme grafiği, reklam ve yayın grafiği, kitap-kitap kapağı tasarımı gibi birçok grafik çalışmaları ve uygulamaları vardır.