-
Abdülkadir Selvi
-
Ahmet AbakayAHMET ABAKAY: (Gazeteci-Yazar): Sivas / Divriği, 3 Nisan 1950 doğumlu. Yüksek öğrenimine bir süre Erzincan’da devam etti. Öğrenimini daha sonra Ankara Üniversitesi’nde sürdürerek bitirdi. İsta ve Anka haber ajanlarında, sonra Vatan ve Özgür Gündem gibi birçok gazetelerde muhabir olarak çalıştı. 23 Şubat 1978 tarihinde kurulan Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı, 1982-89 yılları arasında bu derneğin başkanlığını, 1992-2002 yılları arasında Köy İşleri Bakanlığı basın danışmanlığı yaptı. Abakay, 2005 yılında tekrar Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanlığına seçildi. Sol gazetesinde yazarlık yapan Ahmet Abakay’ın “Bakan Danışmanı’nın Not Defteri” (2008) ve “Hoşana’nın Son Sözü” (2013) gibi birçok kitabı da bulunmaktadır.
-
Alev CoşkunALEV COŞKUN: (Gazeteci-Yazar-Siyasetçi) İzmir / Ödemiş, 1935 doğumlu. İzmir Atatürk Lisesi ile İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. New York Üniversitesi’nde siyasi bilimler konusunda yüksek lisans, kamu yönetimi konusunda doktora yaptı. Amerika College of New Rochelle ve üniversitelerinde dersler verdi, Hacettepe Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. 1961 Anayasa’nı hazırlayan Kurucu Meclis Cumhuriyet Halk Partisi Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961) ile 4. (XV) ve 5. (XVI) Dönemler İzmir Milletvekilliği ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı Kâtip Üyeliği ile Turizm ve Tanıtma Bakanlığı yaptı…Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı ve Yönetim Kuru Başkanlığı yapan Alev Coşkun; Kocaeli Üniversitesi Siyaset Bilimi ile Kamu Yönetimi bölümlerinde ile İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü’nde de dersler verdi… Siyaset ve tarih alanlarında yayımlanmış kitapları vardır.
-
Ali Haydar Fırat
-
Ali Öztunç
-
Ali SirmenALİ SİRMEN: (Sinema ve Dizi Oyuncusu, Gazeteci-Yazar) İstanbul, 1941 doğumlu Türk Sanat Müziği bestekârı ve keman sanatçısı Sadi Işılay’ın torunudur. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Çalıştığı Cumhuriyet gazetesinden ayrıldıktan sonra Milliyet gazetesinde çalışmaya başladı, sonra yine Cumhuriyet’e dönerek “Dünyada Bugün” başlıklı köşesinde yazmayı sürdürdü.Ali Sirmen, kimi TV dizilerinde ve bu arada “İkinci Bahar” dizisinde rol alarak Antepli bir polis komiserini ve “Cumhuriyet” adlı filmde Cumhuriyet gazetesinin kurucusu olan Yunus Nadi Bey’i canlandırdı. Sky Türk adlı televizyon kanalında “Siyah-Beyaz” adlı programın sunucularından biriydi. Ayrıca Cem TV’de Süheyl Batum ile birlikte “Ayıptır Söylemesi” tartışma programını yaptı.
-
Altan Öymen(Gazeteci ve siyasetçi)Trabzon, 1932 doğumlu. Eğitim Hıfzırrahman Raşit Öymen’ın oğlu, gazeteci Örsan Öymen’ın ağabeyidir. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (1955)’ni bitirdi. On sekiz yaşından itibaren gazetecilik yapan Altan Öymen, birçok gazetede yıllar boyunca muhabir, röportajcı, yönetici, yazar ve başyazar olarak çalıştı. Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Anka Ajansı (ANK)’nı kurdu. Almanya’da basın ataşeliği görevinde bulundu. 6 Ocak - 25 Ekim 1961 tarihleri arasında Kurucu Meclis Basın Temsilcisi üyeliğinden başlayarak politikada da görevler aldı. XVI. Dönem Ankara, XX. Dönem İstanbul milletvekilliği, bakanlık, parti ve grup yöneticiliği yaptı. Altan Öymen’in politikadaki son görevi CHP Genel Başkanlığı oldu. Son zamanlarda televizyon izlenceleri yapan Altan Öymen, iyi derecede Almanca ve Fransızca biliyor.
-
Aydın Engin
-
Aynur Tartan
Gazeteci. Tunceli, 1961 doğumlu.Lise öğrenimini tamamladıktan sonra Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdi. Gazeteciliğe 1983 yılında “İzmir Ticaret” gazetesinde düzeltmen olarak başladı. Sarı basın kartı sahibi olan Tartan, CNN Türk Televizyonu’nda “Burada Hayat Var” adlı programı hazırlayıp sunmakta ve “Hürriyet” gazetesinde yazılar yazmaktadır.
Aynur Tartan İzmir Gazeteciler Cemiyeti, TEMA, Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı, TOBB Kadın Girişimciler Üst Kurulu üyesidir. Tartan’ın, “Bak Mutfakta Kim Var” ve “Bak Mutfakta Hayat Var” adlı kitapları bulunmaktadır.
-
Ayşe ArmanAYŞE ARMAN: (Gazeteci- Aktivist) Adana, 9 Aralık 1969 doğumlu. Alman asıllı ünlü Balerin Veronica Arman annesidir. Tiyatro sanatçısı Haldun Dormen ile ünlü halkla ilişkiler uzmanı Betül Mardin’in oğlu Ömer Dormen ile evli olup Alya adında bir kızları vardır. Oyuncu olarak ilk kez 2011 yapımı “Aşk Tesadüfleri Sever” filminde konuk oyuncu olarak rol aldı. “Kimse Okumazsa Ben Okurum” (2002), “Kimse Sormazsa Ben Sorarım” (2003) adlarıyla yayımlanmış kitapları vardır.
-
Banu AvarBANU AVAR: (Gazeteci-Program yapımcısı ve Sunucusu) Eskişehir, 18 Temmuz 1955 doğumlu. Gazetecilik yaşamına “Süreç” dergisinde başladı. 1980’li yıllarda “Günaydın” “Dünya” ve “Vatan” gazetelerinde muhabir olarak çalıştı ve dizi yazılar yazdı. London City University’de yüksek lisans yaptı. Londra’da BBC Türkçe Bölümü’nde radyoda çalışırken BBC Televizyonu belgesel kurslarına katıldı. Ardından TRT Londra muhabirliğine getirildi. TRT’de yayınlanan “32. Gün” programının ilk yıllarında Londra muhabirliğini yaptı. “Kıbrıs Belgeseli”, “Demirkırat gibi” belgesellerde yapımcı ve araştırmacı olarak görev aldı. 1985’ten itibaren TV yapımcısı ve yönetmen olarak çalıştı. 1999’da TV8’in Belgesel Bölümü’nü kurdu ve beş yıl burada yönetmen olarak görev yaptı. Sonra TRT’de haber/belgesel program yapımcı ve yönetmeni olarak çalıştı.
-
Barış Yarkadaş
-
Çiğdem Toker
-
Cüneyt Özdemir
-
Deniz Zeyrek
-
Dinç Çoban
-
Doğan HızlanDOĞAN HIZLAN: (Gazeteci-Yazar-Eleştirmen) İstanbul, 1937 doğumlu. Pertevniyal Lisesi’ni bitirerek bir süre İÜ Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü… İlk yazısı 1954 yılında yayımlandı. Çeşitli edebiyat dergilerini ve aralarında Cumhuriyet gazetesinin de bulunduğu kimi gazetelerin sanat sayfalarını yönetti ve Hürriyet Gösteri dergisinin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Bunların yanı sıra birçok gazete ve dergide edebiyat eleştirileri yazdı. Uzun süre Hürriyet gazetesinde sanatın her alanıyla ilgili köşe yazıları kaleme aldı… 1980 yılında “Bayram Gömleği” adlı bir çocuk öyküleri güldestesi hazırladı. Ercümend Behzad Lav’ın “Bütün Eserleri”nı (1996) Selahattin Özpalabıyıklar ile ve Celâl Sılay’ın toplu şiirlerini İhsan Yılmaz ile birlikte “Hüsran Filizleri” (2000) adıyla yayına hazırladı. İlk kitabı olan “Yazılı İlişkiler”den (1983) sonra çok sayıda kitapla edebiyat yaşamını sürdüren Doğan Hızlan’ın hakkında da yazılmış olan beş adet kitap bulunmaktadır. Antalya Atatürk Kültür Parkı’nın içinde, adına bir kütüphaneye 20.000 (yirmi bin) adet kitap bağışladı.
-
Emre Aygen
-
Eray Ak
-
Erdal Atabek
-
Erdem Gül
-
Erdoğan AydınERDOĞAN AYDIN: (Gazeteci-Araştırmacı Yazar) 1957 doğumlu. Ulusal ve uluslar arası sempozyumlarda sunduğu bildirilerin yanında, ulusal gazete ve dergilerde makaleleri yayımlandı. Genel olarak İslamiyet, Osmanlı tarihi ve Alevilik üzerine yazdığı kitaplarla dikkat çekti. Tarih alanında birçok çalışma yapmış ve devletin kurumları tarafından ödüllendirilmiştir. Cumhuriyet gazetesinin Cumartesi eki olan Hafta Sonu’nda “Tarihçe” köşesinin yazarlığını da yapmış olan Aydın, Roj TV’deki bir programa katılması nedeniyle bu gazeteden ayrılmak zorunda kaldı. Dört ciltlik “İslamiyet Gerçeği” (1992) adlı eseri ile 1992 Duran Dursun Araştırma ve İnceleme Ödülü’nü aldı… “Nasıl Müslüman Olduk?” (1994), “Fatih ve Fetih, Mitler ve Gerçekler” (1997), “İslamiyet’te Ahlak ve Kadın” (2001), “Milliyetçilik: Türkiye’nin Çıkmazı” (2002), “İslamcılık ve Din Politikaları” (2002), “Aleviliği Ne Yapmalı?” (2005), “Öteki Tarih” (2013) gibi kitapları yayımlanmıştır.
-
Erol Manisalı
-
Ertuğrul Özkök
-
Faruk BildiriciFARUK BİLDİRİCİ: (Gazeteci-Yazar) 1956 doğumlu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bitirdi. Gazeteciliğe, 1980 yılında Cumhuriyet’te başladı. Çeşitli alanlarda muhabirlik yaptıktan sonra bir süre Haber Müdürlüğü görevinde bulunduğu Cumhuriyet’ten 1992 yılında Sabah, ardından Hürriyet gazetesine geçerek, yaklaşık beş yıl Hürriyet Ankara Büro Şefi olarak görev yaptı. 2002 yılında Hürriyet gazetesi Ankarara Temsilci Yardımcılığı görevine getirildi. Aynı yıl Tempo dergisinde “Kırlangıç Yuvası” adlı köşede yazmaya başladı… “Anlatsam Roman Olur” başlığıyla yine Hürriyet gazetesinde gerçek yaşam öyküleri kaleme aldı. Bu yazı dizisinde kaleme alınan öykülerden hareketle hazırlanan aynı adlı televizyon programı Kanal D televizyonunda yayınlandı. Tv 8 kanalında bir dönem “Çuvaldız” ve “Nerede Kalmıştık”; Cine-5’te de “Üç Artı Bir” adlarıyla söyleşi programı yaptı. Hürriyet Pazar’da “Puzzle portreler” başlığıyla yayınlanan portre söyleşileri hazırladı.
-
Fikret BilaFİKRET BİLA: (Gazeteci) Zonguldak, 1958 doğumlu. Gazeteci-yazar Hikmet Bila’nın kardeşidir. 1979 yılında Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi ve aynı üniversiteden 1986 yılında malî ekonomi alanında doktora derecesi aldı.. 1980-85 yılları arasında Sayıştay Denetçisi olarak görev yaptı. Gazi Üniversitesi’nden 1986 yılında doktora derecesi aldı… Gazeteciliğe 1977 yılında “Yankı” dergisinde başladı, 1986 yılında “Nokta” dergisinde çalıştı, 1987 yılında Milliyet gazetesine geçti. CNN TÜRK televizyonunda “Ankara Kulisi” programını sundu. “Yön” başlığı altında günlük köşe yazıları yazdığı Milliyet gazetesinin Ankara temsilcisi olarak çalıştı; 2013’te genel yayın yönetmenliğine getirildi.
-
Gülse Birsel
GÜLSE BİRSEL: (Gazeteci-Oyuncu-Senarist-Yapımcı) İstanbul, 11 Mart 1971 doğumlu. Beyoğlu Anadolu Lisesi’ni bitirdi. Yükseköğrenimine Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde devam ederken, ikinci yılında “Aktüel” dergisinde muhabir olarak çalışmaya başladı. 1994-96 yılları arasında Amerika / New York / Columbia Üniversitesi’nde sinema üzerine yüksek lisans yaptı. Aynı yıl Türkiye’ye döndü ve üç ay süreyle ATV televizyonunda dış haberleri yazdı. Bir yıl boyunca “Esquire” dergisinin, sonra “Harper’s Bazaar” dergisinin yayın yönetmenliğini yaptı. 2001’de Sabah gazetesinde köşe yazarlığına başladı. 2004-09 yılları arasında ATV televizyonunda yayınlanan “Avrupa Yakası” dizisinin yazarı ve oyuncusu oldu, reklam filmlerinde oynadı. “Hırsız Var” adlı filmi ile “Yedi Kocalı Hürmüz” filminde oyunculuk yaptı. 2003’te “Gayet Ciddiyim” adlı ilk kitabını yayımladı. Bugüne kadar beş kitabı yayımlandı.
-
Güray Öz
-
Halit KıvançHALİT KIVANÇ: (Sunucu ve gazeteci) İstanbul / Fatih, 18 Şubat 1926 doğumlu. Ortaöğrenimini Pertevniyal Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İÜ Hukuk Fakültesi’nde yaptı. Çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak çalıştı. 1953 yılında, iki arkadaşıyla, ülkemizin ilk günlük spor gazetesi olan “Türkiye Spor”u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC’de çalıştı. Son sunuculuk çalışmalarını NTV televizyonunu ve NTV Radyo ile FB TV’de yaptı… Aydın Engin’in kendisiyle yaptığı söyleşi “Bir Koltukta Kaç Karpuz: Halit Kıvanç Kitabı” adlı kitapta toplandı. Ayrıca “Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur” (2006) adlı kitabı bulunmaktadır… Temiz bir Türkçe ile yaptığı eğitici sunuculuk çalışmaları ile hizmet verdiği için Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi tarafından Büyük Ödül’e layık görüldü. Sunuculukta 50. yılını 2005’te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200’ün üzerinde ödül aldı.
-
Haluk ŞahinHALUK ŞAHİN: (Gazeteci-Yazar-TV programcısı-Öğretim üyesi) Bursa, 1941 doğumlu. Bursa Erkek Lisesi’nden sonra İÜ Hukuk Fakültesi’ni (1964) bitirdi. 1972 yılında ABD’de Indiana University’de gazetecilik alanında yüksek lisans, 1974 yılında ise aynı üniversiteden kitle iletişimi dalında doktora derecesi aldı. Amerikan üniversitelerinde dersler verdi. Kitle iletişimi konusunda yaptığı araştırmalar ve dünyanın önde gelen bilimsel iletişim dergilerinde ve kitaplarda yayınlandı. Pek çok uluslararası konferansa katılarak bildiriler sundu. Medya sektöründe çeşitli görevlerde bulundu. Nokta ve Tempo dergilerinde genel yayın yönetmenliği, araştırma bölümü başkanlığı, danışmanlık ve köşe yazarlığı yaptı.1999 yılına dek Politika, Nokta, Hürriyet, Hürgün, Gazete, Güneş, Cumhuriyet, Zaman gazetelerinde köşe yazıları yazdı. Kanal D Haber Koordinatörlüğü görevinde bulundu.Şahin, birçok televizyon programının yapımına da imzasını attı. TV8’de program sundu. Profesör olan Şahin, 1998’den itibaren İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Televizyon Gazeteciliği Program Koordinatörlüğü yaptı.
-
Hasan Bülent KahramanHASAN BÜLENT KAHRAMAN: (Yazar, sanat eleştirmeni, akademisyen) Kars, 1 Eylül 1957 doğumlu. Kars’ta başladığı ilköğrenimini Ankara’da tamamladı. Ortaöğrenimini TED Ankara Koleji’nde yaptı. Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirerek, Hacettepe Üniversitesi’nde ekonomi dalında yüksek lisans, Bilkent Üniversitesi’nde siyaset bilimi dalında doktora yaptı. Hacettepe, ODTÜ, Bilkent Üniversitesi ile Sabancı Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Kadir Has Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölüm Başkanlığı ve Rektör yardımcılığı yaptı.Ayrıca 1977 yılından itibaren bağımsız yazar ve sanat eleştirmeni olarak çalışmalar yürüttü... 1992-96 yılları arasında Kültür Bakanlığı Başdanışmanı, 1992-93 yıllarında Kültür Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanı olarak görev yaptı. Rotterdam Belediyesi Sanat Kurulu üyeliğinde bulundu ve Eczacıbaşı İstanbul Kültür Sanat Vakfı Danışma Kurulu üyesi olarak görev aldı. Birçok sanat dergisinde, uzun yıllar Radikal gazetesinde, ardından Sabah gazetesinde yazdı… Ulusal ve uluslar arası birçok kuruluşun üyesidir.
-
Hasan Cemal
-
Haşmet Babaoğlu
-
Hikmet ÇetinkayaHİKMET ÇETİNKAYA: (Gazeteci-Yazar) Balıkesir / Edremit, 1942 doğumlu. Manisa Erkek Lisesi’ni bitirdi. 1966-80 yılları arasında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan yüz civarındaki röportajıyla tanındı ve ülkeyi il il gezerek, Türkiye’deki gelişmeleri gözlemleri ile aktaran bir yazar kimliği ile öne çıktı. 40 yıl kadar bir zamandır çalıştığı Cumhuriyet gazetesinin uzun bir süre İzmir temsilciliğini yaptı. 2000 yılından itibaren beş yıl bu gazetenin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Özellikle “Politika Günlüğü” köşesinde tarikat-ticaret-siyaset üçgeni hakkında yazdığı yazılarla bilinmektedir.1968, 1970 ve 1971 yıllarında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Hasan Tahsin Ödülü’nü, 1975’te Türk Dil Kurumu Ödülü’nü aldı. Röportajlarını, köşe ve dizi yazıları ile inceleme-araştırma yazılarını kitap olarak da yayımlamaktadır. Kitaplarının arasında; Aşık Kadınlar Sokağı (1997), Gözlerin Poyraz (1999), Kadınlar Yağmur ve Kuşlar (2002), Gülün Ölüm Yüzyılı (2006) gibi deneme tadındaki yazılarından oluşanlar da vardır.
-
Hıncal UluçHINCAL ULUÇ: (Gazeteci) Kilis, 1 Kasım 1939 doğumlu. Üç yaşına kadar teyzesi ile anneannesi tarafından büyütülmüştür. Babasının görevi nedeniyle ilkokulu Bandırma ve Kilis’te okudu. Ortaöğrenimine Antakya’da başladı, Ankara Kurtuluş Lisesi’nde tamamladı. Bir süre İÜ Edebiyat Fakültesi’nde okumuş, sonra Ankara’ya dönerek girdiği AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi (1964)… On yedi yaşındayken, Hürriyet Partililerin kurduğu Yenigün gazetesinin spor sayfasını hazırlayarak gazeteciliğe adım atmış oldu.Askerden döndüğü 1967 yılında Yankı dergisinde çalışmaya başladı. Bu arada haftada iki gün de Cumhuriyet’te spor yazıları yazdı, TRT’nin kuruluşundan sonra yine Cumhuriyet’e tam sayfa TV sayfası hazırladı. 1980 yılında Gelişim Yayınları’nda çalışmak üzere İstanbul’a taşındı; 1990 yılında Sabah gazetesinde yazmaya başladı. Gazeteciliğinin yanı sıra TV yorumculuğu da yaptı.
-
İlhan Taşcı
-
İmambakır Üküş
-
İpek ÇalışlarİPEK ÇALIŞLAR: (Gazeteci-Yazar) İstanbul, 1947 doğumlu. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi ile AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi. Gazeteciliğe TRT’de başladı. 1976 yılında gazeteci Oral Çalışlar ile evlendi. 12 Eylül (1980) döneminde TRT’den ayrıldı ve o yıllarda Nokta dergisinin haber müdürlüğünü yaptı. Söz gazetesinin ile patronsuz Sokak dergisinin kurucularından birisi oldu… 1990-92 yılları arasında Hamburg’da yaşadı. Türkiye’ye dönünce Cumhuriyet gazetesinin haber müdürlüğünü üstlendi; ardından on yıl da Cumhuriyet Dergi’yi çıkarttı. 2003 yılında eşi ile birlikte İran’a yaptıkları gezi gözlemlediklerini kaleme aldı ve 2004’te “İran: Bir Erkek Diktatörlüğü” adlı kitabı Oral Çalışlar ile birlikte yayımladı. Mustafa Kemal’in eşi Latife Hanım’la ilgili Latife Hanım kitabı 2006’da yayımlandı. İpek Çalışlar, bu biyografi çalışması ile Uluslararası PEN Türkiye Merkezi tarafından kadının insan hakları ve kadın erkek eşitliği temalarında özgün çalışma ortaya koyanlara verilen “Duygu Asena Ödülü”nü aldı. 2010’da “Biyografisine Sığmayan Kadın: Halide Edib” adlı kitabı yayımlandı.
-
Işık Kansu
IŞIK KANSU: (Gazeteci-Yazar) Tokat / Turhal, 1956 doğumlu. Ünlü şair ve yazar Ceyhun Atuf Kansu’nun oğlu, Prof Dr. Bahar Gökler’in kardeşidir. Liseyi TED Ankara Koleji’nde tamamladı. 1978 yılında Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu’nu bitirdi. Gazeteciliğe 1975 yılında Ankara Rüzgârlı Sokak’ta Ankara Ekspres gazetesinde başlamıştı, ardından Özgür Toplum dergisinde çalıştı. 1978 yılında Cumhuriyet gazetesine girdi ve gazeteciliğin gerektirdiği hemen tüm alanlarında çalıştı. Bir süre Cumhuriyet’in Ankara Bürosu’nda haber servisini yönetti. Sonra haftada iki gün “Politika Kulisi” köşesini yazmaya başladı. Tüm gazetecilik yaşamı Cumhuriyet gazetesi Ankara Bürosu’nda sürdü… AÜ İletişim Fakültesi’nde, TÖMER’in “Yaratıcı Yazarlık Kurs”larında, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda dersler verdi… Birçok ödüle layık görüldü. Röportaj, söyleşi, köşe yazısı, anı, derleme, masal dallarında yayımlanmış çok sayıda kitabı vardır.
-
Işıl ÖzgentürkIŞIL ÖZGENTÜRK: (Gazeteci-Senarist-Yönetmen-Oyun ve Köşe Yazarı) Gaziantep, 19 Eylül 1948 doğumlu. Yönetmen Ali Özgentürk’ün eşidir. Çocukluğu ve ilk gençliği doğduğu kentte geçti. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Üniversite öğrenciliği yıllarında çeşitli tiyatrolarda hem yazar, hem oyuncu olarak görev aldı. Daha sonra çocuk edebiyatı alanında çeşitli ürünler verdi. Ardından yetişkinler için yazmaya başladı. Uzun yıllar Cumhuriyet gazetesinde röportajlar yaptı. Ayrıca film senaryoları ve oyunlar kaleme aldı. “Seni Seviyorum Rosa” filminin senaryosunu yazdı ve filmi yönetti. Filim ulusal festivallerde pek çok ödül kazandı, yurtdışında çeşitli festivallerde Türkiye’yi temsil etti.Pek çok radyoda çeşitli sohbet ve eğitim programları yapan Özgentürk, Cumhuriyet gazetesinde de sürekli olarak köşe yazıları yazdı. Ayrıca Kadıköy Belediyesi Aile Danışma Merkezi’ne bağlı film atölyesini yönetti. 1992 Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde, “Seni Seviyorum Rosa” ile Jüri Özel Ödülünü aldı.
-
İsmail Beşikçi
-
İsmail Saymaz
-
Kerem Çalışkan
-
Makbule Cengiz
-
Mehmet AltanMEHMET ALTAN: (Gazeteci-Yazar ve Akademisyen) Ankara, 1953 doğumlu. Çetin Altan’ın oğlu, Ahmet Altan’ın kardeşidir. İlk, orta ve yükseköğrenimini İstanbul’da yaptı. Öğrencilik yıllarında özel bir şirkette ve Türk Haberler Ajansı’nda çalıştı. 1979 yılında gittiği Fransa’da, Paris I. Pantheon Sorbonne Üniversitesi’nde, Türkiye-İMF ilişkilerini inceleyen çalışmasıyla 1980 yılında uzman, Türkiye’nin ABD ve SSCB ile ilişkilerini inceleyen teziyle de iktisat doktoru oldu. Bu arada çeşitli gazetelerde yazılar yazdı, Cumhuriyet gazetesinin Paris muhabirliğini yaptı.Altan, 1985 yılında Paris’te yazdığı denemeleri “Kanatlı Karınca” adlı kitapta topladı ve bu kitabıyla Akademi Kitabevi Deneme Ödülü’nü aldı Türkiye’deki “devlet” kavramını irdelemeyi amaçladığı “Marks’tan Sevgilerle” adlı kitabının yanında, “Darbelerin Ekonomisi” ve “Matadorun Ölümü” adlı kitapları da bulunmaktadır. Sabah gazetesi yazarı olan Altan, TV tartışma izlencelerinde sıkça yer almaktadır.
-
Mehmet Faraç
Gazeteci, yazar. Şanlıurfa, 1965 doğumlu. Gazeteciliğe 1983 yılında Urfa’da “Cumhuriyet” gazetesinin muhabiri olarak başladı. Yerel gazete ve radyolarda yöneticilik yaptı. 1995 yılından itibaren İstanbul’da, “Cumhuriyet” gazetesinin Yurt Haberleri Servisi Şefi olarak görev aldı. Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Akademi İstanbul’da yerel basın ve araştırmacı gazetecilik dersleri verdi.
Mehmet Faraç, Güneydoğu kaynaklı siyasal ve toplumsal araştırmalarıyla tanındı. “Töre Kıskacında Kadın” incelemesi ilk kez 1998 yılında kitap olarak basıldı. Kitap, Güneydoğu kadının içinde bulunduğu durumun tartışılmasını sağlarken, “TheIndependent” ve “The New York Times” ile “HeraldTribune” gazetelerince de töre araştırmalarında kaynak olarak gösterildi… Konusunda ilk kitap olan “Kod Adı Hizbullah”ıFaik Bulut ile birlikte yazdı. “Töre-Terör-Toprak” üçlemesinin son kitabı olan “Suyu Arayan Toprak, Harran ve Fırat’ın Bin Yıllık Dramı” ise 2001 yılında yayımlandı… Faraç, 1997 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nce “Yılın Başarılı Gazetecisi” seçildi.
-
Melek UlugayMELEK ULAGAY: (Belgeselci-Yapımcı-Yönetmen) İstanbul, 1946 doğumlu. Ekonomi yazarı Osman Ulagay’ın kızkardeşidir. İlkokulu Özel Işık Lisesi’nde okudu. 1965’te Amerikan Kız Koleji (Robert Kolej)’ni bitirdi. 1971’de yurtdışına giderek bir süre Cenevre, Amsterdam ve Bologna’da yaşadı. 1974’te Türkiye’ye dönerek, İÜ İngiliz Dili Bölümü’nü bitirdi. 1976’da ODTÜ Sosyal Bilimler Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bu arada ressam Orhan Taylan’la evlendi. AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisansını tamamladı. 1982’den itibaren İstanbul’da Ağa Han Vakfı’nda basın ve halkla ilişkiler danışmanı olarak çalıştı. 1985’te simültane tercümanlık yaptı. 1992’de Nurdan Arca ile “Ajans 21 Bağımsız Belgesel Film Yapımevi”ni kurdu, yönetmenlik yaptı. 1994’te Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin Türkiye dairesinde çalıştı ve yönetim kuruluna seçildi. Habitat II Konferansı’yla bağlantılı olarak bir reklam şirketinde görev aldı.
-
Meltem Vural
-
Meral TamerMERAL TAMER: (Gazeteci-Yazar) İstanbul, 1946 doğumlu. İstanbul Alman Lisesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Gazeteciliğe 1974 yılında Yeni Ortam gazetesinde çevirmen olarak başladı. Sabah ve Cumhuriyet gazetelerinde çalıştı. Milliyet gazetesinde ekonomi ve siyaset yazarlığı yaparak gazetecilik mesleğini sürdürdü. Türkiye yazılı basınında “Tüketici Köşesi” kavramını “en başarılı biçimde kullanan gazeteci” olarak nitelendirildi. Çalışmalarından dolayı Çağdaş Gazeteciler Derneği, Fatih Belediyesi ve TÜSİAD başarı ödüllerini aldı. Almanca ve İngilizce bilen Meral Tamer, bir çocuk annesidir.Meme kanserine yakalanan gazeteci-yazar Meral Tamer, bu hastalıkla ilgili olarak yaşadıklarını Aşkolsun Kanser (2010) adlı bir kitapta anlattı.
-
Merdan Yanardağ
-
Miyase İlknur
Gazeteci. Elazığ, 1963 doğumlu.İlkokul, ortaokul veliseyi İstanbul’da okudu. İÜ Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü’nü bitirdi. Öğrencilik yıllarında başladığı gazetecilik mesleğini sırasıyla Türk Haberler Ajansı, “Milliyet” ve“Günaydın” gazeteleri ile “Nokta” dergisinde sürdürdü. 1989’da “Günaydın”da çalışırken “Alevilik” hakkındaki dizi önerisi kabul edilerek “Cumhuriyet”te yayımlandı. Daha sonra “Cumhuriyet”e geçerek, Haber-Araştırma Servisi’nde editörlük yaptı. 2008’de Cumhuriyet Ek Yayınlarının Yazıişleri Müdürlüğü’ne getirildi. Yıllarca Alevi derneklerinde yöneticilik, gazetelerde yazarlık, televizyonlarda program yapımcılığı ve sunuculuğu yaptı.
Miyase İlknur, “Cumhuriyet”te Alevilikle ilgili altı yazı dizisihazırladı. 1980’li yılların sonlarında itibaren ivme kazanan Alevilikle ilgili örgütlenme çalışmalarına aktif olarak katıldı. Karacaahmet Sultan Dergâhı’nda dört dönem yöneticilik,Danışma Kurulu Üyeliği ve Mütevelli Heyeti Üyeliği yaptı. Alevi inancı ve kültürünün tanıtımı için başta Hacıbektaş olmak üzere yurtiçinde ve yurtdışında pek çok panel, sempozyum ve televizyon programına katıldı. “13. Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü”ne layık görüldü… “Şeriat ve Alevilik” (Cemal Şener ile, 1995), “Bahçe Biziz Gül Bizdedir” (2002) adlarında iki kitabı vardır.
-
Muharrem Sarıkaya
-
Murat Yetkin
-
Mustafa BalbayMUSTAFA BALBAY: (Gazeteci-Yazar-Siyasetçi) Burdur / Yeşilova / Güney, 8 Ağustos 1960 doğumlu. İlköğrenimini doğum yerinde, ortaöğrenimini Aydın / Nazilli’de yaptı. EÜ İletişim Fakültesi (1981)’ni birincilikle bitirdi. 1980’de öğrenciyken Gazete İzmir’de gazetecilik mesleğine başladı. 1981’de Milliyet gazetesi İzmir Bürosu’nda ve sonra Cumhuriyet gazetesi İzmir Bürosu’nda muhabir olarak çalıştı. 1985’te Cumhuriyet’in İzmir Bürosu İstihbarat Şefi, 1989’da Ankara Bürosu Haber Müdürü, 1992’de İstanbul Haber Merkezi Müdürü, 1993’te Ankara Temsilcisi oldu. 1993’te aynı zamanda köşe yazarlığına başladı. Gazetenin Ankara temsilciliğini sürdürürken 1996-2009 yılları arasında çeşitli radyo ve televizyonlarda programlar yaptı ya da programlara yorumcu olarak katıldı, 2011 Genel Seçimi’nde CHP’den İzmir 2. Bölge Milletvekili seçildi.Balbay, otuz kadar kitabın ve 2004 Sertel Demokrasi Ödülü’nün sahibidir.
-
Mustafa MutluMUSTAFA MUTLU: (Gazeteci) Kırşehir, 9 Şubat 1961 doğumlu. Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu’nu bitirdi (1984). Gazeteciliğe 1982 yılında Türk Haberler Ajansı’nda gece sorumlusu olarak başlamıştı. 1984 yılında Dünya gazetesinde haber müdürü olarak çalışmaya başladı. 198696 yılları arasında bu gazetenin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 1996 yılında Sabah Grubu’na geçerek, bir ekonomi gazetesi olan Liberal Bakış’ı çıkardı. 1998’de Türkiye’nin ilk ekonomi haber kanalı olan KanalE’nin genel yayın müdürlüğünü yaptı. Daha sonra Star gazetesinin kuruluş döneminde ekonomi müdürü ve yazar olarak görev aldı. 1999 yılında ekonomi müdürlüğünü bırakarak görevini yazar olarak sürdürdü. Basın Yayın Genel Müdürlüğü Basın Kartları Komisyonu’nda görev aldı.1999 ve 2003 yıllarında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 2004 yılında ise Radyo Televizyon Gazetecileri tarafından “Yılın Gazetecisi” ödülüne değer bulundu. Yayımlanmış üç kitabı bulunmaktadır.
-
Nebil ÖzgentürkNEBİL ÖZGENTÜRK: (Gazeteci- Yazar- TV Yapımcısı) Adana, 1959 doğumlu. Yönetmen Ali Özgentürk’ün kardeşidir. Çocukluğunun büyük bölümü Adana’da geçti. 1981 yılında Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. Gazeteciliğe üniversite dergilerinde muhabirlik ve fotoğrafçılık yaparak başladı. Günaydın gazetesinin İzmir bürosunda polis, politika, haber muhabirlikleri yaptı. Daha sonra Sabah gazetesinde röportajları yayınlanmaya başladı. 1994’ten itibaren yaptığı “Bir Yudum İnsan” adlı televizyon programı ile sanat, spor, siyaset gibi birçok alanda tanınmış kimlerin hayatlarını ele almış ve bilinmeyen yönleri ile inceleyip, insanların karşısına çıkarmaya çalıştı. Ayrıca “Rüzgâra Karşı Yürüyenler” adlı belgesel programa imza attı. TRT’de “Bir Maniniz Yoksa” adlı programı yaptı. Uzun süre Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Hıncal Uluç, Haşmet Babaoğlu ve Sunay Akın ile atv ve tv8 kanalarında “Yaşamdan Dakikalar” adlı programda yer aldı.
-
Nevşin Mengü
-
Nilgün CerrahoğluNİLGÜN CERRAHOĞLU: (Gazeteci-Yazar) İstanbul, 1953 doğumlu. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi ve ODTÜ Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Fulbright bursuyla gittiği ABD John Hopkins Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler ve ekonomi alanlarında lisansüstü eğitim gördü (1978). Gazetecilik mesleğine 1982 yılında Cumhuriyet gazetesinde başladı. Beş yıl Madrid’de, sekiz yıl Roma’da dış muhabir olarak çalıştı… Yazıları yurtdışında El Paris, L’Ekspres ve Grzia gibi yayınlarda yer aldı. 1992’de Sabah gazetesine girdi. 1992-2000 yıllarında Milliyet gazetesinde çalışarak röportajlar yaptı, yazılar yazdı. 2001 yılında Cumhuriyet gazetesine döndü; HaberTürk televizyonunda programlar hazırladı. Alanıyla ilgili olan birçok toplantıda konuşmacı olarak yer aldı. Dış politika alanında yetişmiş olan uzman gazetecilerdendir. İspanya yazılarını “Bir Kanlı Gül” (1987), yaptığı söyleşileri “Annem Batıya Gidin Dedi” (2001) adlı kitaplarında topladı.
-
Nuriye AkmanNURİYE AKMAN: (Gazeteci-Yazar) Samsun / Lâdik, 1957 doğumlu. Tüm öğrenim yaşamı Ankara’da geçti ve GÜ İletişim Fakültesi’ni bitirdi. Üç yıl Sümerbank’ta memurluk yaptıktan sonra 1982’de Milliyet gazetesine girdi. 1985-93 yılları arasında Hürriyet, 1993-2002 arasında Sabah gazetelerinde çalıştı. Yirmi beş yıldan fazla bir süre siyaset, magazin, kültür, sanat, spor ve iş dünyasının ünlüleri ile röportajlar yaptı. 2004 yılında Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Röportaj Teknikleri” dersi verdi. TRT’de “İnci Avcısı”, SkyTürk televizyonunda “Empati” adlı programları hazırlayıp sundu. Üç roman yazan Akman, söyleşilerinin bir bölümünü de kitap olarak yayımladı. Üsküdar Fıstık Ağacı’ndaki “Nuriye Akman İletişim Atölyesi”nde “Soru Sorma Teknikleri” dersi vermekte, TRT Haber’de “Akılda Kalan” programını sunmakta ve Zaman gazetesinde yazmaktadır. 1998 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti röportaj dalı başarı ödülü, 2007 Türkiye Yazarlar Birliği roman ödülü sahibidir.
-
Okan Konuralp
-
Oktay EkşiOKTAY EKŞİ: (Gazeteci-Siyasetçi) Ordu / Mesudiye, 7 Aralık 1932 doğumlu. AÜ Hukuk Fakültesi’ni bitirdi (1967). Gazeteciliğe 1952’de Ankara Ajansı’nda başladı. Ardından, önce muhabir, sonra Ankara temsilcisi olarak 1960’a kadar Dünya gazetesinde çalıştı. 27 Mayıs 1960’ı izleyen günlerde Öncü gazetesinde istihbarat şefi, Kurucu Meclis’te basın temsilcisi olarak görev aldı. Bu görevden sonra Ulus gazetesinde istihbarat şefi olarak çalıştı. Dil öğrenmek amacıyla gittiği Londra’dan 1966 yılında döndü ve Hürriyet grubuna bağlı Yeni Gazete’nin Ankara temsilciliğini üstlendi. 1974 yılında Hürriyet’in başyazarı oldu ve İstanbul’a yerleşti. Bu dönem, 1983’te Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kuruculuğunu kabul edene kadar sürdü. Ardından tekrar gazeteciliğe döndü. Önce Güneş gazetesinin, 1985’ten itibaren de yeniden Hürriyet gazetesinin başyazarı oldu. Bu görevi 2010 yılına kadar sürdürdü. Basın Konseyi Başkanlığı da yapan Ekşi, çok sayıda ödülün sahibidir. XXIV. Dönem (2012) Genel Seçimi’nde CHP’den İstanbul Milletvekili seçildi.
-
Ömer Madra
-
Oral ÇalışlarORAL ÇALIŞLAR: (Gazeteci-Yazar) Tarsus, 14 Aralık 1946 doğumlu. Gazeteci İpek Çalışlar’ın eşi, yazar Reşat Çalışlar’ın babasıdır. Liseyi Tarsus Amerikan Koleji ile Tarsus Lisesi’nde okudu. Önce ODTÜ’ye, sonra İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne girdi. 1968’de Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla İstanbul Üniversitesi’nin işgaline katıldı. Aynı yıl AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Burada öğrenci iken birçok gençlik örgütünün yönetiminde görev aldı… 1967’de Türk Solu, 1968’de Aydınlık dergilerinde yazılar yazdı. 12 Mart 1971 darbesinde tutuklandı, 1974 Affı’na kadar hapiste yattı. 1978’de günlük Aydınlık gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu. 12 Eylül (1980) askeri darbesi sırasında yeniden tutuklandı, 1988’de serbest bırakıldı. 1990-92 yılları arasında Hamburg’da kaldı. 1992-2008 yıllarında Cumhuriyet gazetesinde çalıştı. 2008 yılında Radikal gazetesinde yazmaya başladı. Ardından Taraf gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu, kısa bir süre sonra bu görevden istifa etti. Çok sayıda gazetecilik ve araştırma ödülü ile yayımlanmış 20 kadar kitap sahibidir.
-
Orhan Bursalı(Gazeteci, yazar)1947, Bursa doğumlu. Berlin Hür Üniversitesi’nde siyaset bilimi okudu. 1974 yılında başladığı gazetecilik mesleğini “Cumhuriyet” gazetesinde köşe yazarı olarak sürdürüyor. Bilim ve teknoloji politikaları, bilgi toplumu, dış politika, siyaset ve toplum ilgi alanları üzerine kaleme aldığı yazıların yanında, “Cumhuriyet” gazetesinin eki olarak yayımlanan “Bilim ve Teknoloji” dergisini yönetiyor. Aynı zamanda pazartesi, salı, perşembe ve pazar günleri “Cumhuriyet” gazetesindeki “Bilim ve Siyaset” başlıklı köşesinde yazıyor.Orhan Bursalı, ayrıca televizyonda “Bilim Dünyası”, “Bilim Gündemi” ve “Bilim Dosyası” adlı 100’e yakın program hazırladı ve sundu… “Yarınına Koşan Bilim: Bir XX. Yüzyıl Takvimi” (1993), “Türban: Kadın Sorunu mu, Erkek Sorunu mu?” (2008), “Bilgi Toplumu Sınıfı, Dünya ve İktidar Sorunu” (2009), “Bilim, Toplum ve İnsana Bakış” (2009), “Ulus Yıkıcılığı Zamanları” (2010), “Uluslararası Göstergelerle Türkiye Röntgeni: 10 Yıldır AKP” (2011), “Ulus Yıkıcılığı Zamanları”, (2012), “Hey Türkiye Nasılsın?” (2013) adlı kitapları yayımlandı.
-
Orhan Erinç
Gazeteci, yazar.1936 doğumlu. Özel Gazetecilik Yüksekokulu’nu bitirdi. Ardından “Son Posta” gazetesinde muhabir olarak gazeteciliğe başladı. “Yeni Sabah”, “Gece Postası”, “Güneş”, “Cumhuriyet”, Türk Haberler Ajansı ve “Hürriyet”te muhabirlik, istihbarat şefliği, yazı işleri müdürlüğü, yayın danışmanlığı gibi mesleğin hemen tüm dallarında görev yaptı, Basın Konseyi’nin kurucuları arasında yer aldı.
Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan 1983 yılında yönetim kurulu üyesi olarak başladığı sendikacılık yaşamını 1989-95 yılları arasında yaptığı genel başkanlıkla noktaladı. TGC (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti)’den sekiz kez gazetecilik başarı ödülü, Türk Dil Kurumu’ndan da 1976 da “Basın Dil Ödülü” aldı. 2001-13 yılları arasında TGC Başkanlığı yaptı.Orhan Erinç 2001 yılından bu yana TGC Başkanlığını yürütmektedir. 1993 yılında Genel Yayın Danışmanı olarak döndüğü “Cumhuriyet” gazetesinde “Geçmişten Geleceğe”başlıklı köşede yazılarınısürdürmektedir. İlhan Selçuk’un ölümü üzerine Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı’nagetirildi. Yayımlanmış üç kitabı vardır.
-
Osman S.Arolat
OSMAN S. AROLAT: (Gazeteci-Yazar) Ankara, 1942 doğumlu. İÜ Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. 1962’de Öncü gazetesinde atletizm yazıları yazarak gazeteciliğe başladı. Galatasaray’da hentbol oynadı, İÜ Talebe Birliği’nin tiyatrosunda sahneye çıktı ve iki sinema filminde rol aldı. 1962-68 yılları arasında sinema ve tiyatroda yönetmen asistanlığı yaptı. Türkiye İşçi Partisi (TİP)’nden politikaya girdi. Fikir Kulüpleri Federasyonu ile Maden İş Sendikası’nın gazetesinde çalıştı. 1966’da Ant dergisinde yazılar yazdı; sonar bu derginin yazı işleri müdürü oldu ve başka dergilerde de yazdı... 12 Mart (1971) döneminde tutuklandı, yargılandı, 25 yıl hapis cezası aldı, 1974 Affı’na kadar 3 yıl hapis yattı… Aydın Engin’le İSTA adlı bir haber ajansı kurdu. Askerlik dönüşünde çeşitli gazete ve dergilerde, haber ajanslarında çalıştı. TRT yarışmalarda bilimsel araştırma dalında mansiyon (1971), Arkın Çocuk Şiiri Yarışmasında birincilik (1974) ve Milliyet Sanat Dergisinin Film Öyküsü Yarışmasında mansiyon aldı (1978). 1994’ten sonra Dünya gazetesinde yayın yönetmenliği ve yazarlık yaptı.
-
Özgen Acar
Gazeteci, yazar. Niğde / Bor, 1938 doğumlu. İlk ve ortaokul ile liseyi İzmir’de okudu. AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye-İktisat Bölümü (1962)’nü bitirdi. Gazeteciliğe öğrenciyken “Cumhuriyet”te başladı (1960). Reuters Ajansı Türkiye Bürosunu Ankara’da açti(1972). Gazetecilikten ayrılarak yerleştiği Bodrum (1974)’da AK-TUR Sitesinin Müdürü olarak altı yıl turizmle uğraştı... 1980’de mesleğe döndüğünde dört yıl Milliyet Gazetesi Atina Temsilciliğini, iki yıl Ankara Bürosu Haber Müdürlüğünü, bir yıl da New York Temsilciliği, Atina ve New York’ta TRT muhabirliği yaptı.
Özgen Acar, 1992-94 yıllarında “Cumhuriyet”in Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi.. Türkiye’nin tarihsel ve kültürel mirasının korunması ve kaçırılan eserlerin geri getirilmesi konusunda araştırma ve çalışmalar yaptı. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ)’nda, Türkiye’yi Yönetim Kurulunda bir, Avrupa’yı Başkanlık Divanı’nda altı yıl temsil etti. Değişik tarihlerde “Yılın Gazetecisi” seçildi, Sedat Simavi Basın Ödülü (1990) ile onurlandırıldı. Abdi İpekçi Barış Ödülünü Atina ile İstanbul’da alan tek kişi oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nce Onursal Doktor Unvanı (1996) ile ödüllendirildi.
-
Özgür Mumcu
-
Rahmi Öğdül
-
Sami KaraörenSAMİ KARAÖREN: (Gazeteci-Yazar) Muğla / Fethiye / Kaya Köyü, 1924 doğumlu. İlköğrenimini Fethiye’de, ortaöğrenimini Muğla ve Antalya’da tamamladı. Antalya Lisesi’nde ünlü şair Cahit Külebi’nin öğrencisi oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. 1957 yılında Dünya gazetesinde gazetecilik mesleğine başladı, yazı işleri müdürlüğü yaptı.Karaören, 1961 yılında Cumhuriyet gazetesine geçti, uzun süre bu gazetede yazı işleri müdürü olarak görev yaptı. Ayrıca çeşitli dergi ve gazetelerde gezi notları, dil ve edebiyat üzerine yazılar yazdı. 1962 yılında Türk Dil Kurumu Gazetecilik ve Dil Ödülü’nü aldı. “Yazarlarımız Atatürk’ü Anlatıyor” (1981) adlı bir kitabı bulunmaktadır.
-
Savaş Ay(Gazeteci-Televizyoncu)(İstanbul / Üsküdar, 26.03.1954 - 09.11.2013)Şükran Ay ile Turan Ay’ın oğludur. Öğrenimini Marmara Ticari Bilimler Akademisi’nde tamamladı. Gazeteciliğe 1974 yılında Dünya gazetesinde muhabir olarak başladı. Tercüman, Vatan, Milliyet ve Sabah gazetelerinde ile Akajans’ta görev yaptı. atv, TGRT, Kanal D, Kanal 6, Show TV, Flash TV, Star TV ve Kanal 1’de “A Takımı” adlı tartışma programını yaptı. 2000 yılında “Dansöz” adlı filmin senaryo yazarlığını ile filmin yönetmenliğini yaptı. Ayrıca bazı programlar yapıp yoksullara yardımcı olmuştur. A Haber’de muhabirlik yaptı. Savaş Ay, 15 yıl mücadele verdiği kanser hastalığı sonucunda 9 Kasım 2013 günü yaşamını yitirdi.
-
Sedat ErginSEDAT ERGİN: (Gazeteci-Yazar) İstanbul, 1957 doğumlu. Ortaöğrenimini Robert Kolej’de, yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yaptı. Gazeteciliğe 1075 yılında Cumhuriyet Gazetesi Ankara Bürosu’nda başladı ve on üç yıl dışişleri ve parlamento muhabirliği yaptı. Hürriyet gazetesi Washington Temsilciliğinden sonra gazetenin Ankara Temsilcisi oldu (1993) ve aynı gazetede köşe yazarlığı yaptı. CNN Türk ile NTV televizyonlarında programlar hazırladı, başka birçok televizyon tartışma programlarına yorumcu olarak katıldı. 2005 yılında Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni oldu. Bu görevden 2013 yılında ayrıldıktan sonra yeniden Hürriyet gazetesine yazar olarak döndü.
-
Sedef KabaşSEDEF KABAŞ: (TV Yapımcısı ve Sunucusu) Londra, 1970 doğumlu. 1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Fulbright bursu ile okuduğu Boston Üniversitesi’nde televizyon haberciliği üzerine yüksek lisans yaptı. Marmara Üniversitesi’nde iletişim alanında doktora yaptı. Atlanta CNN International’da çalışan ilk Türk gazetecidir. NTV, ATV, TV 8, SKY Türk gibi çeşitli televizyon kanallarında programlar hazırlayıp sundu. TRT 2’de “Medya Medya” adlı programı hazırlayıp sundu. 2007 yılında şirketlere iletişim ve medya alanlarında eğitim veren “Sedef Kabaş Eğitim, Koçluk, Danışmanlık Şirketi”ni kurdu ve üst düzey yöneticilere iletişim koçluğu yaptı.
-
Şefik Kahramankaptan
-
Selçuk ErezSELÇUK EREZ: (Jinekolog ve gazeteci) İstanbul, 1936 doğumlu. Jinekolog Ord. Prof. Naşit Erez’in oğlu, Eski Paris büyükelçisi İsmail Erez’in kuzenidir. İlk ve ortaöğrenimini Nişantaşı İngiliz Erkek Lisesi’nde, yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra New York’ta Columbia Üniversitesi Presbyterian Tıp Merkezi’nde kadın-doğum uzmanlığı ve Houston’da Baylor Üniversitesi Tıp Okulu’nda Jinekolojik Onkoloji (Kanser) ileri uzmanlık eğitimi gördü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde profesör oldu.Prof. Dr. Erez, Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanlığı yaptı ve Güneydoğu Avrupa (Balkanlar)’da Demokrasi ve Uzlaşma adlı uluslararası kuruluşun yönetim kurulu üyesi oldu. 1981 yılında Güneş gazetesinde başladığı köşe yazarlığını Cumhuriyet gazetesinde sürdürdü. Yayımlanmış on beş kadar kitabı vardır.
-
Serdar KızıkSERDAR KIZIK: (Gazeteci-Yazar) Erzurum / Tortum, 1958 doğumlu. Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi orta bölümünden sonra 1975’te Gümüşhane Mareşal Fevzi Çakmak Öğretmen Okulu ve Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. Bir süre Hakkâri’de öğretmenlik yaptıktan sonra 1976 yılında girdiği Manisa Gençlik Spor Akademisi’ni 1980’de bitirdi. Pazarcık Lisesi’nde beden eğitimi öğretmenliği yaparken, 12 Eylül (1980) yönetimince 1402 Sayılı Sıkıyönetim Yasası’yla görevine son verildi. 1985 yılında Cumhuriyet gazetesi Ege Bürosu’nda gazeteciliğe başladı ve 1989’da aynı büronun haber müdürü oldu. 1993’te ise Ege Bürosu'na temsilci olarak atandı. Deneme tadındaki yazılarıyla Cumhuriyet okurları arasında ayrı bir yer edindi.
-
Serkan OralSERKAN ORAL: (Gazeteci-Televizyoncu) İzmit, 15 Ağustos 1972 doğumlu. 1994 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nü bitirdi ve AÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Gazetecilik Anabilim Dalı’nda yüksek lisans yaptı. 1992 yılında Kültür Bakanlığı - Ankara Üniversitesi ortak projesiyle gazetecilik eğitimi için Hollanda’ya gönderildi… Sabah gazetesi Ankara Bürosu ile TRT Haber Merkezi’nde stajyer muhabir olarak çalıştı. 1995’te Star Haber ve Kanal 6 Ankara Haber Merkezi’nde başladığı Başbakanlık muhabirliği görevinden sonra Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento muhabirliği yaptı. Asya ve kimi Arap ülkelerinde muhabirlik, TV 24 kuruluşunda haber moderatörlüğü görevlerinde bulundu. Daha sonra uluslararası haber kanalı olarak yayın yapan Haber 6 Tv’de genel yayın yönetmenliği görevi üstlendi.
-
Sertaç Eş
-
Sevin OkyaySEVİN OKYAY: (Gazeteci-Yazar-Çevirmen-Radyo-TV programcısı) İstanbul, 1942 doğumlu. Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi. 1964 yılından itibaren çevirmenlik, 1975’ten beri gazetecilik yapıyor. Türkiye’nin ilk kadın sinema eleştirmenidir. Politika muhabiri olarak başladığı gazeteciliği köşe yazarı olarak sürdürdü. Pek çok gazete ve dergide yazan Okyay’ın şimdilik son durağı Radikal gazetesindedir… Uzun bir süre TRT’de bir televizyon programını hazırladı ve sundu. Önce Açık Radyo’da, sonra da NTV Radyo’da programlar hazırlayıp sundu. Tiyatroyla da ilgilenen Okyay, Reha Erdem’in “Kaç Para Kaç” adlı filminde konuk oyuncu olarak rol aldı. Ayrıca birçok oyuna değişik alanlarda katkılar verdi. Ünlü “Harry Potter” kitaplarının çoğunu Türkçeye Sevin Okyay çevirdi. “Bilge Olgaç Başarı Ödülü”nün sahibidir.
-
Şükran Soner(Gazeteci, yazar)1946, Yugoslavya / Kosova / Priştine doğumlu. Ailesi 1956 yılında Türkiye’ye göç etti... Soner, İÜ İktisat Fakültesi Gazetecilik Yüksek Okulu’nda öğrenim gördü. 1966 yılında “Cumhuriyet” gazetesinde haberci olarak çalışmaya başladı. İşçi hakları, üniversiteler, eğitim ve sağlık alanlarında uzmanlaştı.12 Mart (1971) sürecinde gazetenin sahip değiştirmesi sırasında, Şükran Soner de bir kısım “Cumhuriyet” çalışanı ile birlikte işten çıkarıldı. Nadir Nadi ve ayrılan yazarların gazeteye dönüşü ile birlikte o da görevine döndü. 1990 yılında Nadir Nadi’nin ölümü sonrasında gazetede gerçekleşen tasfiyede Soner de ayrılanlar arasındaydı. Gazete o günden sonra, çalışanlarının da ortağı olduğu, bir vakıf şemsiyesi altında yayınını ve Şükran Soner de Yayın Kuru Üyesi olarak çalışmalarını sürdürdü.Şükran Soner, gazetecilik yaşamı boyunca uzmanlaştığı alanlarda yazı yazmaktan daha yoğun sayılabilecek bir tempoda sendikal, meslek örgütleri ile siyasi partiler ve demokratik platformların söyleşi, panel, seminer etkinliklerine ve televizyon tartışmalarına katılıyor. Bir kısım sivil toplum örgütü ile toplumsal örgütlenmelerin kuruculuk ve yönetimlerinde çalıştı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın yönetiminde görev aldı ve 2001 genel kurulunda da TGS Genel Başkanlığına seçildi.
-
Şükrü Küçükşahin
-
Toygun Atilla
-
Tuncer Olcayto
-
Türey Köse
Gazeteci, yazar.1961 doğumlu. Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nu bitirdi. Yirmi yılı aşkın bir süredir “Cumhuriyet” gazetesinde çalışıyor. Cumhuriyet Gazetesi İzmir Bürosu’nda başladığı gazetecilik yaşamını, Ankara’da Parlamento Büro Şefi olarak sürdürdü. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden çeşitli ödüller ile Bülent Dikmener Haber Ödülü Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.
Türey Köse’nin, ilk basımı “Ölüme Oy Vermek / İdam Tarih Oldu Utancı Kaldı” (2004), ikinci basımı “Yargılı İnfazlar” 2011)adıyla yayımlanan kitabından başka; Ece Temelkuran’ın, “Düğümlere Üfleyen Kadınlar” (2013) romanıyla kadınları can evlerinden yakalıyor, gururlandırıyor, onurlandırıyor, kutsuyor...Kelimeleriyle kucaklıyor, yaralarına merhem sürüyor, saçlarına yaseminler-erguvanlar takıyor, ‘biz kazandığımızda masal kazanacak’ diye yüreklendiriyor...Onlara cesaret büyüsü yapıyor, üstlerine peri tozu serpiyor...” dediği romanı ile “Edebiyat Parçalayan Nutuklar”(2014) adıyla yayımlanan bir üçüncü kitabı da var
-
Turhan Günay
-
Uğur DündarUĞUR DÜNDAR: (Televizyoncu-Sunucu-Gazeteci) İstanbul, 1 Ocak 1943 doğumlu. Ortaöğrenimini Vefa Lisesi’nde tamamladı. Ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi… 1970 yılında TRT’nin açtığı sınavı kazanarak televizyon yapımcısı olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl içinde İngiltere’de BBC’nin kursuna katıldı. Türkiye’ye döndükten sonra TRT’de değişik televizyon programlarında on dokuz yılı aşkın bir süreyle çalıştı. 1986 yılında Hürriyet gazetesinde yazmaya başladı. 1992’den itibaren Show TV, Kanal D, Star TV’de çalıştı ve Star gazetesinde yazarlık yaptı. 2001’de Kiss TV ve Sabah gazetesinde çalıştı. Sonra Star Haber Genel Yayın Yönetmenliği göreviyle birlikte ana haber bülteni sundu. 2010 yılında yeniden Hürriyet’te çalıştı. Sayısız programa imza atan Dündar, haber programı “Arena”nın genel yönetmenliğini yaptı. Ayrıca İstanbul Üniversitesi ile Marmara Üniversitesi’nde “Televizyon Programcılığı” dersleri verdi. Sözcü gazetesinde köşe yazarlığı yaptı ve Halk TV’de “Halk Arenası” programını hazırlayıp sundu. Yaptığı programlarla sayısız ödülün sahibi oldu.
-
Utku ÇakırözerUTKU ÇAKIRÖZER: (Gazeteci-Yazar) Eskişehir, 1970 doğumlu. Eskişehir Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi’nde elektrik mühendisliği lisans, siyaset bilimi alanında yüksek lisans öğrenimi gördü. ABD’de Maryland Üniversitesi Phillip Merrill Gazetecilik Okulu’nda bir yıl interaktif gazetecilik eğitimi aldı. Gazeteciliğe 1994 yılında Cumhuriyet gazetesinde stajyer olarak adım attı. Kanal 6 ve TRT’deki görevlerinin ardından 1996’da girdiği Milliyet’te muhabirlik yaptı. ABD’de Nisan-Ağustos 2008 arasında Los Angeles Times gazetesinde; Eylül 2008-Temmuz 2009 arasında da Washington Post gazetesinde çalıştı. 2009’da Akşam gazetesinin Ankara temsilcisi, 2010 yılında Cumhuriyet gazetesi Ankara temsilciliği oldu… 2006 Çağdaş Gazeteciler Derneği Gazetecilik Ödülüne, 2007 Nezih Demirkent Gazetecilik Ödülüne, 2012 Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca 2008 Daniel Pearl Basın Bursu ve 2009 Humphrey Bursu sahibidir.
-
Veli Özdemir
-
Yalçın Bayer(Gazeteci, yazar)Kırklareli / Çorlu, 1944 duğumlu. İlk ve ortaöğrenimini doğduğu yerde yaptı. Yükseköğrenim için gittiği İstanbul’da yerel muhabiri olduğu “Cumhuriyet” gazetesinde çalışmaya devam etti. Şişli İTİA ( İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu)’yı bitirdi.Yalçın Bayer, 1963-91 yıllarında, aralıksız olarak, 29 yıl “Cumhuriyet” gazetesinde sırasıyla; muhabir, yazı işleri sayfa sekreteri ve haber müdürü olarak görev yaptı. “Hürriyet” gazetesinde haber mdürü, haber araştırma müdürü görevlerinde bulundu. 1994 yılından itibaren yine “Hürriyet” gazetesinde “Yeter Söz Milletin” köşesini hazırlıyor.Bayer; 1998 Bülent Dikmener Haber Ödülü’nü, 1999 Çağdaş Gazeteciler Derneği Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü’nü, 2001 Sedat Simavi Gazetecilik Ödülü’nü, 2004 Internetajans.com web sitesinin "2004 Yılının Kuvvacısı" Ödülü’nü aldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Üyesidir. Bayer’in, 1995 yılında yayımlanan “Rüşvetin Belgesi” adlı bir kitabı bulunuyor.
-
Yaşar Sökmensüer
Gazeteci, yazar. Ankara’da doğdu. Cumhuriyet Lisesi’ni bitirdikten sonra, Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji-Sosyal Çalışma Bölümü’ne girdi. Mezun olduktan sonra aynı bölümde asistan olarak görev yaptı. Türk-İş ve DİSK Grevlerinin Karşılaştırmalı İncelemesi tezinin ardından, yüksek lisansını “İdeolojik ve Yapısal Açıdan Toplumsal Refah Sosyolojisi” konusunda tez hazırlayarak tamamladı. Bölümde 4 yıl süreyle öğretim üyesi olarak ders verdikten sonra, yeni YÖK Yasası’nın ardından yapılan uygulamaları protesto ederek, 1983 yılında üniversiteden ayrıldı. Ardından kamuoyu araştırma şirketi Veri Araştırma’da çalıştı. Liseli Gençliğin Sorunları ve Türk Toplumbilimcileri isimli iki ortak kitap çalışması yayınlandı. Gazeteciliğe 1990 yılında Aktüel Dergisi’nde başladı. Sabah Gazetesi’nde haber müdürlüğü yaptı. 1994 yılında girdiği Ankara Hürriyet Gazetesi’nde halen Bölgeler Yayın Koordinatörü olarak görev yapıyor. Ankara Hürriyet Gazetesi’nde ve Hürriyet Web Gazetesi’nde yazıları yayınlanıyor.
-
Yasemin YazıcıYASEMİN YAZICI: (Gazeteci-Yazar) İzmir, 1957 doğumlu. İlk ve orta öğrenimini doğduğu yerde tamamladı. Bir süre İstanbul Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde okudu. İlk yazıları 1978 yılında Demokrat İzmir gazetesinde yayımlandı. Ardından Cumhuriyet gazetesi sanat servisinde, Yazko-Somut ve Sanat Olayı gibi edebiyat ve sanat dergilerinde çalıştı. Ardından sinemaya geçerek yerli ve yabancı ortaklı yapımlarda yönetmen yardımcısı, yapımcı ve senarist olarak çalıştı. 1990 yılında ilk romanı yayımlandı. Sonra Cumhuriyet gazetesi ve eklerinde; Adam Öykü, E, Eski, İmge Öyküler, Eşik Cini, Kitaplık ve Notos dergilerinde öykü, deneme ve gezi yazıları yayımlandı. Kadın Öykülerinde İzmir adlı seçkinin hazırlanmasını üstlendi. Kaybolan Kasaba (1990) Saklambaç Oynuyorduk Zamanla (1998) Vampir Tangosu (2004) adlı romanları ve Tırtıl Yağmuru (2008) adlı öykü kitabı yayımlandı.
-
Yazgülü Aldoğan
-
Zeki CoşkunZEKİ COŞKUN: (Gazeteci-Şair-Yazar) Sivas, 22 Ocak 1960 doğumlu. Ortaokul ve liseyi İstanbul’da okudu. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimle Fakültesi’ni bitirdi. İstanbul Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında doktora yaptı. On yıl reklam sektöründe çalıştıktan sonra 1966’da Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığına başladı, sonra Nisan 2001’den 29 Haziran 2007 tarihine kadar Radikal gazetesinde kültür ve sanat üzerine köşe yazıları yazdı… 1978’den itibaren kaleme aldığı şiir, deneme, eleştiri ve inceleme yazıları Felsefe Dergisi ile Hürriyet Gösteri ve yayın kurullarında yer aldığı İmge/Ayrım (1984) dergilerinde yayılmamdı. Denemeleriyle 1993 PEN Yazarlar Derneği Sabahattin Eyuboğlu Ödülü’nü aldı. Taraf gazetesinde “İşaret Fişeği” adlı köşede 2009 yılına kadar yazarlık yaptı. “Aleviler, Sünniler ve... Öteki Sivas” (1995), Kılıç Artığı: Gizlenen Bir Şairin Portresi (2000), Aylar ve Haller (2001), “Ay Olsun Aynam” (2004) adlı kitapları yayımlandı.
-
Zeynep OralZEYNEP ORAL: (Gazeteci-Yazar) İstanbul, 15 Şubat 1946 doğumlu. Evlenmeden önceki ilk yazılarında Zeynep Birsel imzasını kullandı. İzmir Amerikan Kız Lisesi’ni, Paris Yüksek Gazetecilik Okulu’nu bitirdi (1967, Sorbonne Üniversitesi Tiyatro Enstitüsü’ne devam etti. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde yazdı; Milliyet Sanat dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Sonra Cumhuriyet gazetesine geçti.Milliyet’te yayınlanan “Altay’lardan Geliyorum” (1988) ve “Karadeniz’in Mizahı” (1989) röportajlarıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Seri Röportaj dalında başarı ödüllerini aldı. Gazete yazılarının bir bölümünü, röportajlarını, bir oyununu, gezi yazılarını, sanat yazılarını ve kadın sorunları üzerine yazdığı yazıları kitap olarak da yayımladı.